Petíciót indítottak az angol nyelv hivatalos elismeréséért Luxemburgban

Az ország negyedik hivatalos nyelve lenne az angol.

2021. szeptember 28., 19:31

Szerző:

Petíciót indítottak Luxemburgban annak elérésére, hogy az angol is a nagyhercegség hivatalos nyelve legyen. A kezdeményezők szerint az angol nyelv hivatalos státusza a tehetségek szélesebb körét vonzaná az ország munkaerőpiacára - írta az MTI.

A petíció szövege szerint az ország jelenleg hivatalos nyelvei, a luxemburgi, a francia és a német már nem tud elegendő embert vonzani a magasabb képzettséget igénylő munkahelyek betöltéséhez. Az angol nyelv hivatalossá tétele "vonzaná a franciául nem beszélő tehetségeket és elősegítené a nagyhercegség globális integrációját" - áll a szövegben. A francia már nem szolgál közös nyelvként az országban, helyét az angol vette át - közölte Tolga Saglik, a petíció megfogalmazója.

Sajtóbeszámolók szerint a nyelvek hivatalos elismerése gyakori problémák forrása Luxemburgban. Egy jelenleg megtárgyalásra váró petíció például ellenzi azt a szabályozást, mely az állampolgárság előfeltételeként megköveteli a luxemburgi nyelv ismeretét. Közölték azt is, hogy a munkaközvetítő irodák idén az összes betöltetlen állás több mint feléhez angol nyelvtudást jelölt meg alapkövetelményként.

(Kiemelt kép: Vendégek rendelnek egy étterem teraszán Luxembourgban 2020. május 29-én. A luxemburgi hatóságok enyhítettek a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításokon, megnyithattak az éttermek, a kávézók és a mozik. MTI/EPA/Julien Warnand)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.