Oroszország örül Truss lemondásának, Medvegyev gratulált a salátának

Az orosz külügyminisztérium üdvözölte Liz Truss lemondását, Dmitrij Medvegyev pedig gratulált a salátának, amelyik „túlélte” a brit miniszterelnököt.

2022. október 20., 17:22

Szerző:

Az orosz külügyminisztérium üdvözölte Liz Truss brit miniszterelnök távozását, mondván, hogy egy „szégyeletes” vezető volt, akire „katasztrofális analfabétizmusa” miatt fognak emlékezni. „Nagy-Britannia még soha nem ismert ilyen szégyenteljes miniszterelnököt” – írta a külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova – írta a Reuters.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök eközben Twitteren így nyiltakozott a brit miniszterelnök lemondására: „Pá pá Lizz Truss, gratulálok a salátának.”

Medvegyev a salátával arra az élő közvetítésre gondolt, amit az Economist egyik cikkében tett kijelentés ihltetett meg. A lap egy saláta lejárati idejéhez hasonlította Liz Truss kinevezése és a font összeomlása közötti időszakot. A hasonlat annyira megihlette a Daily Star című bulvárlapot, hogy élő közvetítést indított, amelyen a kamera egy fej salátát és a miniszterelnököt ábrázoló fotót vett folyamatosan, feltéve a kérdést, hogy vajon van-e még egy salátafonnyadási idő a miniszterelnökben.

45 napig volt miniszterelnök

Trusst szeptemberben választotta meg a tory tagság, de sorozatos döntései után elvesztette tekintélyét. Liz Truss mindössze 45 napig volt miniszterelnök, ezzel pedig „rekordot állított”, mint az Egyesült Királyság legrövidebb ideig hivatalban levő miniszterelnöke. Ezt a rekordot, eddig George Canning tartotta, aki 119 napig volt miniszterelnök, miután 1827-ben meghalt.

(Kiemelt kép: Liz Truss brit miniszterelnök bejelenti lemondását a Downing Street 10. szám előtt London központjában 2022. október 20-án. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)