Kiesett az ablakon, megfulladt, agyvérzést kapott, öngyilkos lett – idén már 16 orosz oligarcha halt meg

Az orosz-ukrán háború kitörése óta 14 orosz magas rangú személy halt meg érdekes körülmények között. Leggyakrabban öngyilkosság, vagy véletlen balesetek végeztek a személyekkel. A legtöbb áldozat az olaj vagy gáz iparban foglalt el fontos pozíciót.

2022. október 1., 13:02

Szerző:

Az orosz-ukrán háború kitörése óta június kivételével minden hónapban olvashattunk arról, hogy valamilyen baleset, öngyilkosság, vagy betegség miatt meghalt egy fontos orosz magas rangú vezető. Az orosz-ukrán háború óta 14 orosz oligarcha halt meg rejtélyes körülmények között, idén pedig 16. Cikkünkben végig vesszük mind a 16 oligarcha halálának a körülményeit.

Január

Leonyid Sulman a Gazprom Invest közlekedési igazgatója volt. Sulmanra január 30-án holtan találtak fürdőszobájában, felvágott erekkel. Sulman ellen ekkor nyomozás volt folyamatban állítólagos csalás miatt. Az orosz hatóságok közlése szerint Sulman mellett egy búcsúlevelet is találtak, amiben a törött lábából eredő fájdalomra panaszkodott.

Február

Feburár nyolcadikán az Orosz Távol-Keleti és Északi-sarkvidéki Fejlesztési Társaság (KRDV) vezérigazgatója, valamint volt kormányzóhelyettes Igor Nosov halt meg agyvérzésben. A 44 éves férfi 2018 és 2020 között volt a Nyizsnyij Novgorodi régió kormányzóhelyettese, majd 2021 májusában került a KRDV élére.

Alexander Tyulakov, a Gazprom Egységes Elszámolási Központ főigazgató-helyettesét szentpétervári otthonának garázsában találták holtan február 25-én, egy nappal az orosz-ukrán háború kitörése után. Halálának részletei nem kerültek nyílvánosságra, a Novaja Gazeta írta azt, hogy Tyukalov öngyilkos lett.

Feburár 28-án Mikhail Watfordot nagy-britanniai otthonában találták holtan a rendőrök. A hatóság közleménye szerint nem találtak idegenkezűségre utaló jelet a helyszínen. Watford 1955-ben született az akkori szovjet Ukrajnában, de a 2000-es évek elején az Egyesült Királyságba költözött. A Sunday Times egy korábbi cikke szerint Watford olajból és gázból szerezte vagyonát, majd feleségével együtt költözött az Egyesült Királyságba, ahol Mikhail Tolstosheya-ról megváltoztatta a nevét Mikhail Watfordra.

Március

Vaszilij Melnikov, a MedStom nevű, orvosi berendezéseket szállító vállalat tulajdonosát március 23-án holtan találták Nyizsnyij Novgorodban lévő házában. Melinkov feleségét és két kiskorú gyermekét szintén holtan találták, mind a négyüket megkéselték. A fehéroroszországi, ellenzéki Nexta szerint a nyomozás során nem zárták ki, hogy bérgyilkosság állhat a háttérben.

Április

Vlagyiszlav Avajev holttestét április 18-án találták meg a férfi moszkvai luxusapartmanjában az állítólag terhes felesége és 13 éves lánya holttestével együtt. Az orosz rendőrség közlése szerint Avajev végzett feleségével és kislányával egyaránt, majd önmagát is lelőtte. A hatóságok a helyszíni szemle során 13 fegyvert találtak a lakásban. Avajev egy volt Kreml-tisztviselő, valamint Putyin szövetségese volt és a Gazprombank alelnöke is volt. Avajev Vlagyimir Putyin Kreml-adminisztrációjában egy kulcsfontosságú részleg vezetője volt. A tragédiával kapcsolatban több elmélet is felmerült, többek között az a pletyka, hogy Avajev féltékenység miatt végzett családjával és magával, miután felesége, Jelena teherbe esett a sofőrjétől. Arról azonban ellentmondó hírek érkeztek, hogy Jelena egyáltalán terhes volt-e. Egy szomszédja azt állította, hogy Avajev vállalkozása az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt pénzügyi stressz alatt állhatott. Egy másik szomszéd szerint pedig Avajev képtelen lett volna a gyilkosságra.

Avajev halála után egy nappal, április 19-én Szergej Protosenya, a – részben a Gazprom tulajdonában lévő – Novatek gázipari vállalat volt vezetőjét találták holtan felesége és lánya holttestével együtt a Barcelonához közeli Lloret de Marban levő otthonukban. A CNN forrása szerint a két nő holttestén erőszak nyomai voltak láthatóak. Míg Protosenya holttestét a kertben, addig feleségét és gyermekét a házban találták meg. Az ügyben kettős gyilkosság és azt követő öngyilkosság miatt indult nyomozás. Protosenyának volt egy fia is, aki szerint az apja nem öngyilkos lett, hanem megölték. A Daily Mailnek úgy nyilatkozott, hogy szerette feleségét és lányát is, sose akarta volna bántani őket. A katalán rendőrség viszont kizárta a hármas gyilkosság lehetőségét.

Május

A 37 éves Andrej Krukovszkij, a Gazprom tulajdonában lévő szocsi síközpont igazgatója lezuhant egy szikláról, miközben az Acsipsz erőd közelében túrázott május 2-án. Ezzel már ő a negyedik olyan vezető, aki a Gazpromhoz köthető.

A legérdekesebb haláleset (már ha mondhatunk ilyet) talán Alekszandr Szubbotyin orosz oligarcha nevéhez köthető, akinek holtestét egy sámán házának pincjében találták meg Moszkvától északkeletre fekvő Mityiscsi városában május 9-én. Szubbotyin a Lukoil igazgatósági tagja volt, aki a TASZSZ szerint szívrohamban halt meg. Később az orosz állami média egy forrására hivatkozva arról írt, hogy a milliárdos a halála előtti napon „súlyos alkohol- és kábítószer-mámorban” ment a sámán otthonába.

Holttestét pedig az alagsor egyik helyiségében találták meg, amelyet állítólag jamaikai vudu rituálékra használtak.

A helyi hírügynökségek arról számoltak be, hogy Szubbotyin másnaposság elleni gyógymódot keresett a sámánnál, amihez állítólag varangyméreg is kellett. Ezeket az állításokat azonban a bűnüldöző szervek nem erősítették meg.

Július

Egy hónap kihagyás után, július negyedikén Jurij Voronov az Astra-Shipping szállítási és logisztikai vállalat alapítóját találták holtan szentpétervári ingatlanának medencéjében. Az Astra-Shipping a Gazprom alvállalata volt. Voronov elvileg fejbe lőtte magát. A fegyvert megtalálták a holtest közelében, a medencében pedig egy töltényhüvelyt is. 

Augusztus

Augusztus 14-én este találták meg Dan Rapoport holttestét Washingtonban, a West Endben lévő háza előtt. A rendőrség akkori közleménye szerint Rapoport kizuhant a házának az ablakából, valószínűleg öngyilkosság volt. Rapoport felesége, Ilja Ponomarjov azt mondta, hogy Rapoport depressziósnak tűnt, de nem öngyilkosnak. A lett származású amerikai állampolgár Rapoport 2012-ben költözött vissza az Egyesült Államokba, miután Moszkvában nagyobb vagyonra tett szert, de eközben összetűzésbe került az orosz kormánnyal. Utána pedig az orosz kormány egyik állandó kritikusa volt.

Szeptember

Szeptember elsején kizuhant a moszkvai Központi Klinikai Kórház ötödik emeleti ablakából és életét vesztette Ravil Maganov, a Lukoil igazgatótanácsának elnöke – jelentették az orosz hírügynökségek. A kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) előzetes vizsgálatot indított Maganov halálának ügyében. A Kommerszant című lap szerint az SZK úgy véli, hogy a Lukoil felsővezetője öngyilkosságot követhetett el betegsége miatt, és a vizsgálat nyomán dönt arról, hogy kezdeményez-e büntetőeljárást. A 67 éves férfinál súlyos szív- és érrendszeri betegséget diagnosztizáltak. 

Szeptember tizedikén pedig a 39 éves Ivan Pecsorin orosz oligarcha is balesetben halt meg. Ő a Távol-Kelet és az Északi Sarkvidék Fejlesztéséért Felelős Társaság feje volt, aki egy teljes sebességgel haladó hajó fedélzetéről a Japán tengerbe zuhant a Russky sziget közelében, Vladivosztoknál, Moszkvától körülbelül 9000 kilométerre keletre. Ivan Pecsorin egy orosz kiadvány, a Komszoloszkaja Pravda szerint közvetlenül az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin alatt dolgozott. Feladata az volt, hogy korszerűsítse a kelet-oroszországi légiközlekedést, illetve, hogy fejlessze az Északi-sarkvidék erőforrásainak felhasználását.

A 68 éves Vlagyimir Nyikolajevics Szungorkin a Komszomolszkaja Pravda című orosz állami lap főszerkesztője szeptember 14-én egy üzleti úton agyvérzést kapott minden előjel nélkül. „Teljesen hirtelen történt, semmi előjele nem volt. Autóban ültünk, Habarovszk felé tartottunk, és úgy terveztük, hogy ma este odaérünk, onnan pedig Moszkvába. Minden rendben volt” – írta a Komszomolszkaja Pravdának küldött riportjában kollégája, Leonyid Zakharov, aki elkísérte az üzleti útra. 

Szeptember 21-én a 72 éves Anatolij Gerascsenko halt bele egy véletlen balesetbe. A moszkvai repülési intézet volt vezetője, Putyin korábbi szövetségese több lépcsőfokot zuhant annak az egyetemnek az épületében, ahol tanított. „Jelenleg egy bizottságot alakítanak a tény kivizsgálására, amelyben az orosz oktatási és tudományos minisztérium, a moszkvai állami munkaügyi felügyelőség és a moszkvai repülési intézet képviselői vesznek részt” – közölte az egyetem Gerascsenko halálakor a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

Szeptember 28-án végül az Az Orosz Vasutak PR-menedzsere lett öngyilkos moszkvai otthonában. Az 52 éves Pavel Pcselnikov elvileg lelőtte magát, de az orosz hatóság még nem közölt részleteket, ugyanis a nyomozás még folyamatban van.

(Fotó: ALEXEY DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP)