Mi kapunk elsőként Európában az orosz vakcinából tesztadagot

Szijjártó Péter azt is mondta, tilos átpolitizálni a vakcinaszerzés kérdését.

2020. november 13., 17:36

Szerző:

A jövő héten első európai országként Magyarországra érkezhet az orosz oltóanyagminta - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban, írja az MTI. Szijjártó Péter kifejtette: lezajlott az egyeztetés vakcinaügyben az orosz kormány delegációjával. Mivel az emberek életéről van szó, tilos átpolitizálni a vakcinabeszerzés kérdését - mondta. 

Már csak az utolsó orosz egészségügyi minisztériumi engedély hiányzik ahhoz, hogy a jövő héten tíz dózis vakcinamintát küldjön Oroszország, és az ígéretek szerint a jövő hét elején megkapják az engedélyt, így a jövő hét folyamán első európai országként Magyarországra érkezik az orosz oltóanyag - mondta. Ezt a mintát a magyar hatóságok laboratóriumi vizsgálat alá vetik, hogy a legbiztosabb döntést hozhassák az oltóanyag magyarországi használhatóságáról. 

A külügyminiszter kitért rá: emellett folytatták a tárgyalásokat az oltóanyag esetleges magyarországi gyártásáról.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.