Már Európában is terjed a lajhárvírus

Először bukkant fel Európában az amerikai földrészeken terjedő Oropouche-, vagyis a lajhárvírus – írja a Live Science. A kórokozó Spanyolországban, Olaszországban és Németországban is felütötte a fejét.

2024. augusztus 14., 13:29

Szerző:

Idén júniusban és júliusban már 19 megbetegedést rögzítettek a kontinensen, mindegyiket olyan utazóknál, akik Kubából vagy Brazíliából tértek haza. A lajhárvírus a Zika-lázhoz hasonló betegséget okoz, amely többek között lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel és hányással járhat – írja a 24.hu.

Ritka esetekben a kórság az idegrendszert is megtámadhatja, gyulladást előidézve az agyban vagy a gerincvelő körül. Az Oropouche-vírus ellen nincs vakcina, de a legtöbb fertőzött jellemzően néhány nap, esetleg egy hónap alatt felépül.

Brazil szakértők úgy vélik, hogy a vírust a kismamák átadhatják magzatjaiknak, ez pedig akár kisfejűséghez, sőt vetéléshez is vezethet. Ezt azonban a járványvédelmi szervezetek egyelőre nem erősítették meg.

Az Oropouche-vírust 1955-ben fedezték fel, azóta pedig már számos közép- és dél-amerikai, illetve karibi országban okozott járványt. A kórokozót elsősorban egy Culicoides paraensis nevű törpeszúnyogfaj terjeszti, de más szúnyogoktól is el lehet kapni. Ezek a fajok azonban nem élnek Európában, arra utaló jelek pedig nincsenek, hogy az itt őshonos vérszívók is képesek átadni a vírust, így a kontinensen járványtól nem kell tartanunk.

A kórokozót időnként lajhárvírusként, a betegséget pedig lajhárlázként is szokták emlegetni, mivel a terjedésben fontos szerepet játszanak a háromujjú lajhárok. Mellettük azonban más állatok is hordozhatják a vírust, például csuklyás- és bőgőmajmok, valamit bizonyos madarak is.

Eddig példátlan halálos majomhimlő-járvány alakult ki, küszöbön a világjárvány

Járványszerűen terjed az egyre halálosabbá váló majomhimlő, vagyis az mpox. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerdán dönthetnek arról, hogy globális közegészségügyi vészhelyzetet hirdetnek-e, vagyis hogy küszöbön áll-e a világjárvány.

A majomhimlő fertőzések száma növekszik és az Afrikai Járványbetegségek Elleni és Megelőzési Központok (Africa CDC) sürgős nemzetközi segítséget kér a szükséges oltóanyagok biztosítására – számol be róla a Portfólió

Szerdán döntenek arról, hogy globális egészségügyi vészhelyzetet okoz-e a majomhimlő

Politico úgy tudja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kinevezett független szakértők szerdai virtuális ülésen döntenek arról, hogy az mpox-járvány Afrikában globális közegészségügyi vészhelyzetet jelent-e. A bizottság tanácsot ad a WHO főigazgatójának, Tedros Adhanom Ghebreyesusnak arról, hogy a majomhimlő (mpox) nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet (PHEIC) jelent-e, és milyen ajánlásokat kellene kiadnia a betegség terjedésének kezelésére.

Vészhelyzeti engedélyt kaphatnak az oltóanyag-gyártók

Az oltóanyag-gyártók mostantól jelentkezhetnek a WHO-nál egy vészhelyzeti engedélyért, amely lehetővé tenné nemzetközi szervezeteknek, beleértve az UNICEF-et és a Gavi Vaccine Alliance-t, hogy beszerezzék és terjesszék az oltásokat, ahogy azt az ENSZ szervezet augusztus 9-én megerősítette. Júniusban a Bavarian Nordic 15 000 adag oltóanyagot küldött a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol a legtöbb esetet észlelték.

Az Afrikai Járványbetegségek Elleni és Megelőzési Központok (Africa CDC) „globális szolidaritást” követeltek, arra hivatkozva, hogy a régiónak 10 millió oltási adagra van szüksége, de jelenleg csak 200 000 adaghoz fér hozzá. Az ügynökség megerősítette, hogy ezen a héten dönt arról is, hogy kontinentális vészhelyzetet hirdessenek-e.

A majomhimlő-vírus már legalább 13 afrikai országban jelent meg ebben az évben. Az elmúlt hónapban négy ország — Burundi, Kenya, Ruanda és Uganda — jelentett mpox-eseteket először.

Eddig példátlan majomhimlő járvány alakult ki

Eddig 517 haláleset történt 17 541 megerősített és gyanított emberi esetből 2024-ben.

Az aggodalom növekedett az utóbbi hetekben, miután egy új és halálosabb változat a mpox-vírus terjedt át a Kongói Demokratikus Köztársaságból a szomszédos országokba.

(Kiemelt kép: LOIC VENANCE / AFP)