OMSZ-lefejezés – Már Japánban is hír a meteorológiai szolgálat vezetőinek kirúgása

A japán sajtó érdeklődését is kiváltotta az augusztus 20-ai tűzijáték lemondása, majd azt az követő eseménysorozat.

2022. augusztus 27., 09:59

Szerző:

Viszonylag ritkán sikerül hazánknak bekerülnie a japán sajtószemlékbe, ám a tűzijáték és azt követő események miatt ez sikerült.

Marketingsikernek nehezen eladható

Így többek között az legnagyobb és legrégebbi japán lap, a Mainichi internetes kiadása is foglakozott az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek eltávolításával.

A lap a 2006-os és idei események bemutatása mellett hozzátette: a meteorológusokat „elbocsátották, mert nem tudták olyan időjárást produkálni, amilyet szeretett volna a kormányzat. Az ország miniszterelnöke, Orbán Viktor keménykezű politikájáról ismert”

Szintén beszámolt a hírről a Jiji japán hírügynökség is. Augusztus 23-ai anyagukban emlékeztetnek a kormánypárti média meteorológusokat támadó cikkeire, az OMSZ bocsánatkérésére, valamint az ellenzéki pártok bírálatása is. 

Az FNN (Fuji News Network) kereskedelmi televízió portálján szintén beszámolnak a hírről, hozzátéve: Magyarországon az ellenzéki pártok bírálták a tűzijátékot, mert az pénzkidobás, amikor bajban van a gazdaság, miközben maga a tűzijáték csak politikai célt szolgál – írja a lap.

Az OMSZ vezetőinek kirúgásáról és a kormánypárti média támadásáról az AFP hírügynökség és a BBC japán kiadása is beszámolt.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az európai sajtó szintén élénk érdeklődéssel számolt be a tűzijáték elmaradásáról.

Az  osztrák Kronen Zeitung az eset és a 2006-os tűzijáték során történt tragikus események ismertetése mellett azt írja: Palkovics László bár nem indokolta a döntést, az ellenzéki média azt gyanítja, hogy a két vezető leváltása összefügg az augusztus 20-ai tűzijáték lemondásával.

A lap emlékeztetett Orbán Viktor látványos távollétére is (erről lapunk is többször beszámolt itt és itt és itt). Mint írják, a kormányfő nem vett részt egyik ünnepségen sem és nem adott át kitüntetéseket, csak egy rövid Facebook-posztban emlékezett meg az ünnepről.

Spiegel.de hosszabb anyagában azt írja: a jobboldali populista kormányhoz közel álló média azzal vádolta az OMSZ-t, hogy „hamis” információkkal akadályozta meg a tűzijátékot.

Szintén beszámolt a szolgálat lefejezéséről a BBC is. Mint írják, bár az OMSZ bocsánatot kért, ez már késő volt, nem mentette meg a szolgálat vezetőit.

Az olasz Blitz quotidiano szerint a két vezetőt azt követően váltották le, hogy a kormányt több kritika érte, amiért felfüggesztették a tűzijátékot.

The Guardian hosszabb beszámolót szentelt az esetnek. Mint írják: „Európa legnagyobb tűzijátékát” halasztották el Magyarországon, mert az OMSZ zivatarokat és széllökéseket jósolt a fővárosba. A lap emlékeztet: a kormánymédia már a döntés előtt élesen bírálta az OMSZ-t, amiért „félrevezető tájékoztatást adott az időjárásról az operatív törzsnek”. Mint írják: az AFP francia hírügynökség érdeklődött a Palkovics László vezette Ipari és Technológiai Minisztériumnál a döntés okáról (ahogyan lapunk is), de választ még nem kaptak.

Palkovics László: a magyar gazdasági növekedés volt a legma
(Fotó: Kecskemét, 2022. február 28. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján Kecskeméten, a megyei kereskedelmi és iparkamara Platter János Konferenciatermében 2022. február 28-án. Palkovics László elmondta, hogy a koronavírus-járvány ellenére a magyar gazdaság 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt, amely az eddig publikált adatok szerint a legmagasabb volt az Európai Unióban. MTI/Ujvári Sándor)

Mégiscsak van politikai szál?

Ugyanakkor Palkovics László a Szegedi Tudományegyetem meteorológus konferenciáján már egészen kacifántos magyarázattal állt elő, előhozva a politikai szálat is.

„Az, hogy este 6-kor mondjanak le tűzijátékot, lehet, hogy megtörtént, de ennek a következményeit azért egy olyan helyzetben, amikor egyébként a tűzijáték… és ez már a politika része, hogy a tűzjáték az egy nem kívánt valamivé vált időközben, mert politikai támadások érték, hogy mi a fenének szerveznek tűzijátékot. Ebben a helyzetben nyilván nem lehetett annak a felelősségét vállalni, hogy este 6-kor mondjuk le, vagy valami történik.”

Erről itt olvashatnak bővebben.

(Kiemelt kép: képernyőkép, jiji.com)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).