Kiszivárgott hangfelvétel: Palkovics az OMSZ-lefejezés politikai okairól értekezett

A sajtót nem engedték be a Szegedi Tudományegyetem meteorológuskonferenciájára, valaki azonban bent rákérdezett az OMSZ-vezetők kirúgásának valódi okaira, Palkovics pedig teljesen szembement a hivatalos verzióval. A választ hangra rögzítették, és megkapta az RTL Híradó is.

2022. augusztus 26., 21:16

Szerző:

„Az, hogy este 6-kor mondjanak le tűzijátékot, lehet, hogy megtörtént, de ennek a következményeit azért egy olyan helyzetben, amikor egyébként a tűzijáték… és ez már a politika része, hogy a tűzjáték az egy nem kívánt valamivé vált időközben, mert politikai támadások érték, hogy mi a fenének szerveznek tűzijátékot. Ebben a helyzetben nyilván nem lehetett annak a felelősségét vállalni, hogy este 6-kor mondjuk le, vagy valami történik.” – így számolt be a péntek délelőtti, zárt körben, sajtó kizárásával megtartott szegedi meterológus-kofnerencián Palkovics László technológiai és ipari miniszter arról, mégis politikai okai voltak annak, hogy felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőit.

Palkovics és a kormány korábban azt állították, az augusztus 20-i, szerintük téves viharjelzés a tűzijáték idejére már csak „az utolsó csepp volt a pohárban” és a felmentésre „szakmai indokokból került sor”.

A miniszter zárt körben és szakembereknek már teljesen máshogyan fogalmazott, egyikük a kérdésre adott választ fölvette és eljuttatta az RTL Híradó szerkesztőségéhez, akik azt leközölték. Maga Palkovics az esemény után, a Szegedi Tudományegyetem Egyetem utcai épülete előtt nyilatkozott a sajtónak a fejleményekről, ott még csak arról számolt be, megtapsolta őt a közönség.

(Kiemelt kép: Palkovics László a Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén Budapesten, a Nagyvásártelepen 2021. április 27-én.Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)