OMSZ-lefejezés: zárt körű előadást tartott Palkovics László a meteorológusok vándorgyűlésén

A Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésének éghajlat szekciójában tartott előadást pénteken a technológiai és ipari miniszter. A korábban nyilvános eseményről  a sajtót kizárták. Az előadás alatt a helyi civilek esernyőkkel tiltakoztak Palkovics ellen. 

2022. augusztus 26., 14:19

Szerző:

Kizárták a sajtót Palkovics László előadásáról, amit Szegeden, a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésén tartott - írja a hvg.hu. Az előadás után válaszolt az újságírói kérdésekre. Mindeközben helyi civilek demonstrációt rendeztek a helyszínen, ahol esernyőkkel tiltakoztak Palkovics döntése ellen, amellyel felmentette az Országos Meteorológiai szolgálat két vezető munkatársát.

Palkovics célja a meteorológiai szakma fejlesztése

Palkovics azt mondta, nem a tűzijáték miatt mentette fel az OMSZ vezetését, hanem arról beszélt ma is, hogy hogyan lehet fejleszteni a meteorológiai szakmát. Mint mondta, ezek a javaslatai támogatást kaptak (megtapsolták az előadását), a tüntetőknek azt ajánlotta, vonják ők felelősségre a minisztereket.

A momentumos tüntetők egy olyan köpönyeget adtak át neki, amire az ország legnagyobb baklövéseit írták fel. Palkovics azt mondta, ezek bonyolult döntések, és a kutatókat, az érintetteket kell róluk megkérdezni, ugyanúgy, ahogy az egyetemi átalakítás érintettjeit is.

Az OMSZ egy állami szerv, és úgy gondoltam, nem velük akarok együtt dolgozni – mondta Palkovics, aki kiemelte a sajtónak, hogy ő mint munkáltató járt el, amikor elbocsátotta a meteorológiai szolgálat vezetőit. Válaszát alig lehetett hallani, mivel közben a tüntetők a Süss fel napot énekelték. A miniszter azt mondta, hogy az operatív törzs ugyanúgy felelős a tűzijáték lefújásáért, mint az OMSZ.

(Kiemelt fotó:  Palkovics László. MTI. fotó: Szigetvári Zsolt)

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.