Nukleáris rakétacsapást gyakorolnak az orosz katonák

Oroszország közölte, hogy erői szimulált nukleáris rakétacsapásokat gyakoroltak Kalinyingrád nyugati zónájában, amely Lengyelország és Litvánia között fekszik a Balti-tenger partján.

2022. május 5., 08:50

Szerző:

Oroszország szerdán szimulált „elektronikus indításokat” gyakorolt a nukleáris képességű Iszkander mobil ballisztikus rakétarendszerrel – írja a Guardian. Az orosz erők egyszeri és többszörös csapásokat gyakoroltak a rakétarendszerek indítóállásait, repülőtereket, védett infrastruktúrát, katonai felszereléseket és a látszólagos ellenség parancsnoki állásait imitáló célpontokra. 

A harcoló egységek sugárzás és vegyi szennyeződés körülményei között végrehajtott akciókat is gyakoroltak. A gyakorlatokon állítólag több mint 100 katona vett részt.

Oroszország röviddel azután, hogy Putyin február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, magas készültségbe helyezte a nukleáris erőket, és az orosz elnök utalt a taktikai nukleáris fegyverek bevetésére, és villámgyors megtorlásra figyelmeztetett, ha a Nyugat közvetlenül beavatkozik az ukrajnai konfliktusba.

Az AFP-nek nyilatkozók szerint az orosz állami televízió igyekezett a nukleáris fegyverek használatát a közvélemény számára elfogadhatóbbá tenni.

(Kiemelt képünk: Az Iszkander rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszer egyik rakétáját lövik ki az ukrán területekre, 2022. április 25-én. Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.