Norvég földrengéskutatók igazolhatják, hogy az oroszok robbantották fel a Nova Kahovka-i gátat

Az Oroszország szakértő szerint nincs olyan ukrán tüzérségi rendszer, ami olyan szeizmikus eltérést tudna generálni, mint amilyet a norvég földrengéskutatók észleltek Nova Kahovkánál. 

2023. június 9., 09:45

Szerző:

Rácz András Oroszország szakértő Facebook-bejegyzésben ismerteti a norvég földrengéskutatók adatait, amelyek szerint jelentős földmozgás volt a Nova Kahovka-i vízerőműnél, amikor kedden átszakadt a gát, amint azt megírtuk. A kutatók egy és kettő közötti erősségű szeizmikus földmozgást mértek, amely kizárja azt, hogy ukránok mértek volna rá csapást, mivel nekik nincs olyan tüzérségi eszközük, ami ekkora földmozgást tudott volna elérni.

Ez azt is kizárja, hogy a gát magától omlott volna össze, Rácz szerint egyetlen magyarázat maradt, hogy a gátat uraló oroszok robbantották fel azt. Nem tudni, hogy végig ez volt a terv, vagy kisebb károkozás volt-e a cél, de a felelősség szempontjából ez mindegy is.

 

(Kiemelt képünk:a dél-ukrajnai Nova Khakovka gát megsemmisült szakasza 2023. június 5-én. Műholdkép ©2023 Maxar Technologies / AFP.)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).