Etiópia miniszterelnöke, Abij Ahmed Ali kapja idén a Nobel-békedíjat

2019. október 11., 12:21

Szerző:

Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnöknek ítélték oda az idei Nobel-békedíjat – jelentették be pénteken Oslóban. 

Etiópia és Eritrea 1998 és 2000 között vívott határháborút egymással, és a hosszú évekig tartó ellenséges viszony után 2018 júliusában állították helyre a két ország közötti kapcsolatokat.

Abij Ahmed Ali azzal érdemelte ki az idei Nobel-békedíjat, hogy meghatározó szerepet töltött be az Etiópia és Eritrea közötti határvita megoldásában – állt a díjat odaítélő norvég bizottság indoklásában.

Nobel-díjak – Békedíj
Fotó: MTI/EPA/Allesandro Di Meo

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjak svéd alapítója, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át. Nobel halálakor, 1896-ban Norvégia még Svédországhoz tartozott, vélhetőleg ezért rendelkezett így a feltaláló, de végakaratában nem indokolta döntését. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét.

A kitüntetést a békekonferenciák előmozdítói, a leszerelési tárgyalások főbb szereplői és a népek közötti testvériség élharcosai, valamint az emberi jogokért küzdők kaphatják meg. A díjjal járó pénz összege kilencmillió svéd korona (294 millió forint).A díjat 1901 óta most 100. alkalommal osztották ki, 19 évben nem talált gazdára. Az idén beérkezett 304 jelölés 219 személyt és 85 szervezetet javasolt a kitüntetésre.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.