Németország mostantól kiemelten védi a zsidó intézményeket

A Hamász volt vezetője péntekre utcai tüntetésekre, és a zsidók elleni támadásokra szólította fel a muszlimokat az egyész világon. Erre reagáltak a német hatóságok.

2023. október 13., 16:43

Szerző:

A muszlim lakosságot világszerte a zsidó élet elleni támadásokra szólította fel péntekre a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet. Az illetékes német hatóságok azonnal reagáltak, a szövetségi bűnügyi hivatal elrendelte a németországi zsidó intézmények fokozott védelmét – írja az Infostart.

A lap úgy tudja, hogy a Hamász fenyegetése nyomán a szövetségi bűnügyi hivatal mind a tizenhat tartományt arra szólította fel, hogy fokozzák a zsidó intézmények védelmét.

A németországi török közösség elnöke arra szólította fel a Németországa élő törököket, hogy ne engedjenek a Hamász manipulációinak, amelyek – mint fogalmazott – az egész világ muszlim lakosságának ártanak.

A Hamász a felhívást az arab világ lakosságának címezte, Holger Münch, bűnügyi hivatal vezetője ugyanakkor azzal számol, hogy az iszlamista szervezetet támogató muszlimok körében mindenütt, így Németországban is fokozódó visszhangra talál. Kijelentette, hogy természetesen engedélyezik az izraeliek és a palesztinok sorsa iránti együttérzés vagy a tiltakozás kifejezését.

Ha viszont azt terrorista propaganda terjesztésére használják, akkor fel kell oszlatni a tüntetést

– idézi a lap a bűnügyi hivatal vezetőjét.

Münch aggodalmát fejezte ki a német iskolákban erősödő antiszemita akciók miatt a Németországi zsidók központi tanácsa. Nyilatkozatában utalt arra, hogy az iskolákban is erősödik a zsidókkal szembeni ellenségeskedés. A testület az antiszemita hangulatkeltés „új szintjéről” beszélt.

(Kiemelt kép: 2023. október 11., Baden-Württemberg, Stuttgart: Németország és Izrael zászlaját ábrázoló matrica látható egy hajtókán az antiszemitizmusról szóló plenáris vita során Baden-Württemberg tartományi parlamentjében. A baden-württembergi pártok vezető képviselői szolidaritásukat és támogatásukat fejezték ki Izrael iránt a palesztin Hamász véres támadása után, és a támogatók kemény büntetését követelték Németországban. Fotó: BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)