Németország további 20 millió euró humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának

Németország további 20 millió euró (7,7 milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának – jelentette be hétfőn Annalena Baerbock német külügyminiszter Kijevben tett látogatásán.

2023. szeptember 11., 17:53

Szerző:

A mostani segéllyel Németország az idén eddig összesen 380 millió euró (146 milliárd forint) támogatást nyújtott a kijevi vezetésnek 

– mondta a német diplomácia vezetője.

Baerbock egyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újfent támadni fogja Ukrajna energetikai létesítményeit ősszel és télen.

„Oroszország álnok terve, hogy ezen a télen ismét kiéheztesse, és hagyja halálra fagyni az ukrán népet” 

– mondta.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter német hivatali partnerével tartott megbeszélésén a gabonaexportra használt ukrán kikötők légvédelmének megerősítéséről tárgyalt, hogy meg lehessen védeni őket az orosz légicsapásoktól.

Az ukrán tárcavezető egyben Taurus típusú nagy hatótávolságú rakéták átadását is sürgette. „Csak idő kérdése, és úgyis ezt fogják tenni. Nem értem, hogy miért vesztegetjük az időt” – fakadt ki Kuleba egy erre vonatkozó újságírói kérdésre adott válaszában.

Az ukrán vezérkar -hétfőn azt közölte, hogy Moszkva hamarosan hatalmas mozgósításba kezdhet katonák százezreit toborozva Oroszországban és az elfoglalt ukrajnai térségekben. A vezérkar eltérő becslésekre hivatkozva azt állítja, hogy 400-700 ezer újonc toborzása lehet a kitűzött cél. Közlése szerint a Moszkvában és Szentpéterváron behívott oroszok száma „minimális” lenne, míg a két nagy orosz városon kívüli területeken nagyszabású mozgósítás történne.

(Kiemelt képünk: 2023. szeptember 11., Ukrajna, Kijev: Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió és Ukrajna zászlaja előtt áll az ukrán környezetvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélésen. Fotó: OLIVER WEIKEN / DPA / AFP)