Nem vallotta bűnösnek magát a muszlimokat gyilkoló új-zélandi terrorista

2019. június 14., 06:20

Szerző:

Pénteki bírósági meghallgatásán nem vallotta magát bűnösnek az az ausztráliai férfi, aki 51 embert lőtt agyon két mecsetben Christchurch városában március 15-én, a muzulmán pénteki ima idején.

A 28 éves Brenton Tarrant csupán videofelvételen nyilatkozott, a Christchurchben tartott eljárás során is a maximális szigorral őrzött aucklandi börtönben volt. Vallomásában semmi megbánást nem mutatott. A szélsőjobboldali nézeteket valló férfi a fehér felsőbbrendűség eszméjének híve, egy fejkamerával élőben közvetítette merényleteit a Facebook közösségi oldalon.

Új-zélandi terrortámadás Az új-zélandi Christchurch központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecset
Fotó: MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter

Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte. Tarrant következő bírósági meghallgatása augusztusban lesz, ügye tárgyalása pedig majd csak jövő májusban kezdődik.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.