Nem adják fel a kamionosok, folytatják a kötelező oltás elleni tiltakozást

Több, a járványügyi korlátozásokat ellenző csoport is csatlakozott a demonstrációhoz.

2022. február 1., 17:07

Szerző:

Hét elején folytatódott Kanadában a kamionsofőrök tiltakozása a számukra kötelezővé tett koronavírus elleni oltás ellen – írja a Világgazdaság a BBC híradása alapján. „Médiaforrások szerint a hétvégén Justin Trudeau miniszterelnököt és családját is elköltöztették, hollétükről nem adtak információt” – írja a lap. A sofőrök azon rendelkezés ellen szerveztek demonstrációt, amely kötelezi őket a koronavírus elleni oltás beadására, amennyiben az Egyesült Államokba, vagy onnét kell árut szállítaniuk.

A kamionsofőrök demonstrációjához azóta több, a járványügyi intézkedésekkel egyet nem értő ember és csoport is csatlakozott,

A „szabadság konvojának” nevezett, több ezer teherautóból álló karaván vasárnap elérte Ottawát is, a tiltakozókkal szimpatizáló sofőrök országszerte több utat is lezártak, az ottawai parlament előtt pedig más, a sofőröket támogató, tiltakozó csoportok is megjelentek.

A CBC kanadai közmédia vasárnapi tudósításában közölte, hogy Ottawában több utcát is lezártak, továbbá kiemelték, hogy a tüntetések békések. Hozzátették: szombat délutánig egyetlen tiltakozó ellen sem emeltek vádat, valamint a hatóságok közleménye alapján nem történt rendbontás.

A kanadai teherautósofőrök csaknem 90 százaléka vette fel eddig az oltást – közölte a BBC.

(Kiemelt kép: egy tüntető kiabál a kanadai Parlament dombja előtt, miközben több ezer teherautó-vezető és támogatója tiltakozik a teherautó-iparban az oltási kötelezettség ellen a kanadai Ottawában 2022. január 31-én. Fotó: Amru Salahuddien / Anadolu Agency via AFP)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.