Oroszország előrenyomul, Ukrajna mozgósít

Ukrajna parlamentje első olvasatban elfogadta a mozgósításról szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében, azok sem ússzák meg, hogy részt vegyenek katonaként a háborúban, akik elmenekültek Ukrajnából.

2024. február 7., 21:09

Szerző:

Ukrajna rászánta magát a mozgósításra. Az ukrán kormány által átdolgozott törvénytervezetet első olvasatban támogatta a parlament – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon. Közlése szerint a kormány által készített előterjesztést 243 képviselő szavazta meg. A tervezet elfogadásához legalább 226 szavazatra volt szükség. Zseleznyak hozzátette, hogy módosító indítványokat február 21-ig lehet benyújtani. Szavai szerint a törvényjavaslatot a második, végleges olvasatban nagy valószínűséggel február utolsó hetében fogadja el a parlament, és várhatóan áprilisban lép hatályba. Január 11-én az ukrán parlament visszaküldte átdolgozásra a kormánynak a vitákat kiváltó törvényjavaslatot, amelynek új, javított változatát január 30-án nyújtotta be a kormány a parlamentnek.

Azok a férfiak sem ússzák meg a mozgósítást, akik elmenekültek Ukrajnából 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a törvényjavaslat új változata alapján a mozgósítást elkerülő hadkötelesekkel szemben bírósági határozat alapján lehet majd intézkedni. Eszerint a területi hadkiegészítő központnak jogában állna bírósághoz fordulni, ha valaki a mozgósításáról szóló értesítés kézhezvételétől számított tíz napon belül nem jelenik meg a központban, vagy külföldi diplomáciai képviseleten. Büntetésként zárolhatják bankszámláját, bevonhatják a jogosítványát, illetve megtilthatják neki a külföldre utazást, amíg nem tesz eleget a megjelenési kötelezettségének. A kormány azt is javasolja, hogy csak olyan férfiak kerüljenek be új alkalmazottként a közszolgálatba, akik fegyveres alapképzést kaptak, vagy letöltötték a katonai szolgálatot. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyileg katonai szolgálatra alkalmatlanok, illetve azok, akik jelenleg már valamilyen közszolgálati intézménynél dolgoznak.

Zseleznyak arról is tájékoztatott, hogy a parlament megszavazta Julija Laputyina veteránügyi miniszter menesztését. A tárcavezető hétfőn nyújtotta be lemondását, a szakbizottság értékelésében elégedetlenségét fejezte ki a miniszter munkájával. A törvényhozás ugyancsak menesztette Jurij Buhlakot, a Központi Választási Bizottság (CVK) tagját, aki 12 nappal az orosz invázió előtt hagyta el Ukrajnát, nem tért vissza, de továbbra is felvette a fizetését.

Zelenszkij már korábban kérte Észtországot, hogy adja ki a férfiakat 

Zelenszkijt  korábban arról beszélt Tallinnban, Kaja Kallas észt miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján, hogy Észtországnak át kell-e adnia Ukrajnának a hadköteles korú ukránokat mozgósítás céljából. Zelenszkij azt mondta, hogy az orosz invázió kezdetén különböző nemű és korú emberek hagyták el Ukrajnát, mert senki sem tudta, mi következik, ezért ukrán állampolgárok elmenekültek, Ukrajna szomszédai pedig megnyitották határaikat. Később viszont szavai szerint a helyzet megváltozott, így legalább a férfiaknak vissza kellett volna már térniük. „Ha meg akarjuk menteni Ukrajnát, Európát, akkor mindannyiunknak meg kell értenünk: vagy állampolgárok vagyunk, akik a fronton vannak, vagy olyan polgárok vagyunk, akik dolgoznak és adót fizetnek” – mondta Zelenszkij. 

(Kiemelt képünkön: Ukrán katonák ülnek egy páncélozott jármű tetején, amint az a frontvonalhoz hajt a kelet-ukrajnai Bakhmut külterületén 2022. július 30-án, amikor az orosz-ukrán háború a 156. napjába lép. BULENT KILIC / AFP)

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.