Észtország szívesen kiadná a menekült ukrán férfiakat, hogy besorozhassák őket

Az észt kormány visszaküldené a menekülteket a háborúba, az ellenzék azonban nem érti, Ukrajna miért akar olyanokat is hadba küldeni, akik már elhagyták az országot és máshol kezdtek új életet.

2023. december 23., 16:09

Szerző:

Az ukrán védelmi minisztérium a külföldön tartózkodó ukrán férfiak katonai szolgálatra történő behívását tervezi, Észtország pedig ebben buzgón segédkezne – írta meg a 444. A cikk szerint azért keresik azokat az ukránokat, akik a háború kezdete óta más országokba menekültek, mert elakadni látszik az ellentámadás és akár félmillióval több katonára lenne szüksége Ukrajnának. 

„Ha Ukrajnának szüksége van rá, Észtország részt vehet az érintettek felkutatásában és kiadatásában Ukrajnának. Általában tudjuk, hol vannak ezek az emberek és mit csinálnak. A legtöbbjük Észtországban dolgozik” – mondta Lauri Läänemets észt belügyminiszter. 

Az észtekkel szemben Németország elutasította, hogy ukrán menekülteket adjon ki ilyen indokkal.

A törvények szerint jelenleg egy külföldi kiadatása hazájának csak akkor lehetséges, ha az illető büntetőjogi felelősségre vonható.

Igor Taro katonai szakértő szerint ez az agresszív fellépés azt mutatja, hogy Ukrajnának gondjai vannak a mozgósítással. Az Észtország 200 párt képviselője számára nem világos, miért keresnek egyáltalán olyan embereket, akik már elhagyták az országot.

Mintegy 7500 mozgósítási korú ukrán férfi kért ideiglenes védelmet Észtországban, sokuknak az ukrán törvények értelmében mentességük van a mozgósítás alól, mert például egyedülálló szülők, legalább három gyermekes szülők, fogyatékkal élő gyermekek szülei és szeretteiket ápoló személyek.

(Kiemelt képen: Ukrán katonák hadgyakorlaton / 2022. február / Sergei Supinsky / AFP) 

2024. július 2., 09:59

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel az ukrán fővárosba utazott, ahol az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyal.