Két gyerek is meghalt egy ukrán tüzérségi támadásban Donyeckben

Legkevesebb 25 civil – köztük két gyerek – meghalt a Donyeck város elleni ukrán tüzérségi támadás vasárnap.

2024. január 21., 16:38

Szerző:

Egy ukrán tüzérségi támadásban Donyeckben meghalt két gyerek is. A sebesültek közül sokak állapota súlyos. Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője a Telegram-bejegyzésében közölte, hogy az ukrán tüzérségi támadás a donyecki Tyeksztyilscsik lakótelep piacát érte, a legforgalmasabb időpontban. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az ukrán haderő legalább hat 152 és 155 milliméteres kaliberű lövedéket lőtt ki.  Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettese kijelentette, hogy a Donyeck elleni támadás az egyik központi témája lesz a Biztonsági Tanács hétfői ülésének, amelyen Szergej Lavrov külügyminiszter is részt vesz majd.

Iskolát is ért támadás 

Horlivka városát, ahol egy iskolát ért csapásban egy civil sebesült meg, 11 tüzérségi lőszerrel támadták. Előző nap a donyecki régióra az ukrán hadsereg 43 alkalommal nyitott tüzet és 161 lövést adott le a vasárnap reggel kiadott helyi összesítés szerint. Ennek következtében kilenc civil megsebesült, egy pedig életét vesztette. Az orosz légvédelem a Fekete-tenger fölött lelőtt három, a Krím félsziget felé tartó levegő-föld rakétát. A Krími hídon két alkalommal leállították a forgalmat, Szevasztopolban a nap folyamán légiriadó volt.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap kiadott hadijelentése szerint az orosz hadsereg a kupjanszki frontszakaszon, Harkiv megyében elfoglalta Krohmalne települést. Vitalij Gancsev, a harkivi régió Moszkva által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője a TASZSZ-nak elmondta, hogy ezzel 35-re nőtt az orosz ellenőrzés alá került települések száma ebben a megyében. Hozzátette, hogy az általa vezetett adminisztráció amint lehet megkezdi tevékenységét a megye "felszabadított" területein.
A moszkvai katonai tárca tájékoztatása értelmében az orosz haderő az elmúlt nap folyamán négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vert vissza, közülük hetet Kupjanszk térségében. Az ukrán fél vesztesége a frontvonal mentén több mint 560 katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 310-en Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy lőszerraktárt, külföldi „zsoldosok” ideiglenes szálláshelyét a donyecki régióban lévő Konsztantyinovkánál, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy Tocska-U harcászati rakétát, két HIMARS-rakétát, továbbá 43 drónt.

Zelenszkij szerint egyelőre nincs szükség félmillió ukrán mozgósítására

„Személy szerint most nem látom szükségét félmillió ember mozgósításának. Nem azért mondom ezt, mert válaszolni akarok és valakinek a kedvében akarok járni. Először is, az élet az első számú prioritás. Másodszor, zajlanak a szükséges műveletek. Még nem láttam elég egyértelmű adatot ahhoz, hogy azt mondhassam, félmilliót kell mozgósítani. Harmadszor pedig a pénz. A mozgósítás finanszírozása határozottan nem a partnerektől származik, szeretném, ha ezzel mindenki tisztában lenne” – fogalmazott Zelenszkij, kifejtve, hogy a katonák fizetését és kiképzését az ukrán költségvetésből fizetik. Úgy vélte ugyanakkor, szükséges a mozgósítás a tekintetben, hogy a fronton hosszú ideje szolgálókat leválthassák. Zelenszkij korábban már elmondta, hogy a hadsereg vezetése a haditanács egyik ülésén felvetette további 450-500 ezer ember mozgósítását, de ezt még nem véglegesítették.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egy tévéműsorban kijelentette, hogy Ukrajna akkor kezdhet tárgyalásokat Oroszországgal, ha utóbbi taktikai vereséget szenved a harctéren, önként lemond atomfegyvereiről, illetve ha ott belső zavargások törnek ki. Úgy vélte, hogy Oroszország csak ultimátumokban hajlandó tárgyalni, és Ukrajna teljes megsemmisítésére törekszik. Szerinte amíg Oroszország nem szenvedett jelentős taktikai vereséget a harctéren, bármilyen tűzszünetet arra használna fel, hogy felkészüljön a következő támadásokra. Volodimir Fityo, az ukrán szárazföldi erők tájékoztatási részlegének vezetője egy tévéműsorban megerősítette, hogy az ukrán erők kivonultak a Harkiv megyei Krohmalne faluból. Megjegyezte, hogy a településen a csaknem két éve kezdődött orosz invázió előtt is csupán 45-en laktak és a falunak mind az öt házát lerombolta az orosz hadsereg. 

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy jelenleg a Harkiv megyei Kupjanszknál támadnak a legaktívabban az orosz erők, az elmúlt napban 21 rohamot vertek vissza ott az ukrán csapatok. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 376 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, hét tüzérségi és egy légvédelmi rendszert. Az ukrán katonai hírszerzés és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arról számolt be, hogy vasárnapra virradó éjjel dróntámadásokat mértek az oroszországi Tulában egy hadiüzemre, Szmolenszkben és Orjolban lévő katonai objektumokra, továbbá a leningrádi területen lévő Uszty-Lugában egy tengeri terminálra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ignacio Marin / ANADOLU / Anadolu via AFP)

2024. július 2., 09:59

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel az ukrán fővárosba utazott, ahol az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyal.