Kijev szerint az oroszok újabb, félmilliós mozgósításra készülnek

Az ukrán hírszerzési információk szerint még januárban sor kerül az orosz mozgósítás második hullámára, és Kijev szerint ez a tavaszra és nyárra tervezett orosz offenzíva részét képezi.

2023. január 7., 16:47

Szerző:

Moszkva rendre cáfolja az ukránok mozgósításról szóló értesüléseit, ám így tett az szeptemberi 300 ezer embert besorozó rendelkezése előtt is – jelenti a The Guardian. Vadim Szkibitszki, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője úgy gondolta: az új behívottak két hónapos kiképzést kapnak, a sikeres bevetés pedig a kiképzés hatékonyságán és a felszerelésen múlik. Kiemelte, hogy sok múlik azon is, folytatódik-e Ukrajna nyugati katonai támogatása. Szkibitszki a következő 6-8 hónapot döntő fontosságúnak nevezte a háborúban.

Az ukrán hírszerzés jelentése a lehetséges mozgósításról azután érkezett, hogy Oroszország azt állította, tartja magát az ortodox karácsony idejére meghirdetett egyoldalú tűzszünethez. Az orosz hivatalos kommunikációval ellentétes módon több háborúpárti nacionalista blogger is megerősíti az ukrán forrásokat. Igor Sztrelkov, egy orosz ultranacionalista kommentátor és volt hírszerző tiszt is azt jósolta, hogy Moszkva a jövő hónapban mozgósítást jelent be.

(Kiemelt képünk: Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának képviselője, Vadym Skibitsky beszél egy sajtótájékoztatón Kijevben, Ukrajnában, 2016. október 28-án. Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.