Kedden hajnalban az ukránok felrobbantották az oroszok egyik partraszálló hajóját a Krímben

Kedden hajnalban az ukránok cirkálórakétákkal felrobbantották az oroszok Novocserkasszk nevű partraszálló hajóját. A támadást az ororsz fél is elismerte. 

2023. december 26., 14:51

Szerző:

Az Ukrán Fegyveres Erők légiereje azt állítja, hogy kedden hajnalban felrobbantották az oroszok Novocserkasszk nevű partraszálló hajóját a Krímen, Feodoszija városának kikötőjében. A támadást a megszállás alatt álló Krím vezetője, Szergej Akszjonov is elismerte. A hírről a közösségi médiában több fotót és videót is közöltek.

Szergej Akszjonov a Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy a támadás után egy ember meghalt  ketten pedig megsebesültek, és hat épület megrongálódott. A kikötő azonban „normális üzemmódban működik".

„Feodoszia területén ellenséges támadás történt. A kikötő területét lezárták. Mostanra nincs több robbanás, a tüzeket lokalizálták. Minden érintett hatóság a helyszínen dolgozik. Több ház lakóit evakuálják. Személyes ellenőrzésem alatt tartom a helyzetet. Kérem, maradjanak nyugodtak, és csak a hivatalos információkban bízzanak"  – írta.

Az ukránok légierejének parancsnoksága is bejelentette, hogy ők hajtották végre a támadást. A célpont a Novocserkasszk nevű nagy partraszálló hajó volt. Mindehhez cirkálórakétákat használtak. A hajó feltehetően iráni gyártmányú Shaheed csapásmérő drónokat szállított az elcsatolt Krímbe.

„Oroszország haditengerészete egyre kisebb és kisebb! Az orosz Fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót ezúttal a Novocserkasszk nevű nagy partraszálló hajó követi a hullámsírba. Köszönöm a légierő pilótáinak és minden érintettnek a kiváló munkát” – számol be a Meduza arról, amit saját Telegramján írt Nyikolaj Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az esetet.

Az orosz flotta egy része azért van Feodoszijában, mert a fontosabb orosz kikötőt, Szevasztopolt már annyit támadták az ukránok, hogy a flotta egy részét át kellett költöztetni ide.

(Kiemelt képünk: a lángoló Novocserkasszk partraszálló hajó. Forrás: X)