„Francia zsoldosok” Ukrajnában? – Kérdőre vonná a Nemzetgyűlést az orosz Duma

Leközelebbi plenáris ülésén az orosz parlamenti alsóház a franciához fordul majd azzal kapcsolatban, hogy francia zsoldosokat vezényeltek Ukrajnába.

2024. január 19., 18:36

Szerző:

„Franciaországban a zsoldosszolgálatot törvény tiltja. Tekintettel erre a téma megérdemli, hogy az Állami Duma képviselői a Francia Köztársaság Nemzetgyűléséhez forduljanak. Fontos megtudnunk, hogy tisztában-e vannak-e azzal, hogy valaki a törvényi normákat megsértve francia zsoldosokat küld Ukrajnába” – közölte Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke pénteken a Telegram-csatornáján.

„Volt idő, amikor nagyapáink és dédapáink együtt harcoltak a fasizmus ellen. De ma, mint kiderült, francia zsoldosok halnak meg a náci rezsimért Ukrajnában. Tudnak-e erről Franciaország polgárai és az érdekeiket képviselő képviselők?”

– tette hozzá.

Az orosz alsóház következő plenáris ülését kedden tartják.

Az orosz védelmi minisztérium korábban közölte, hogy egy orosz precíziós csapás kedden Harkivban eltalált egy épületet, amelyben külföldi „zsoldosok” – zömmel franciák – tartózkodtak.

A támadás Moszkva szerint megölt több mint hatvan és megsebesített több mint húsz embert.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön a Harkivban életüket vesztett francia zsoldosok ügyében bekérette Pierre Lévy moszkvai francia nagykövetet, aki pénteken fel is kereste a tárcát. A diplomata 45 perc elteltével távozott, nem fűzve kommentárt a történtekhez.

A francia külügyminisztérium csütörtökön valótlannak nevezte az orosz fél állítását, miszerint francia zsoldosok lennének Ukrajna területén.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken arra a kérdésre, hogy a Harkivban történtek után francia részről történt-e kapcsolatfelvételi kísérlet, nemmel válaszolt. Kijelentette, hogy „a diplomatákon keresztül folyik a beszélgetés”.

„Azt, hogy sok külföldi zsoldos harcol a kijevi rezsim oldalán többször is kijelentettük, és ez az állítás minden alkalommal újra megerősítést nyer” – mondta a szóvivő.

Mint arról korábban írtunk, az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél vesztesége az érintett frontszakaszokon mintegy 650 katona volt, akik közül a legtöbben, körülbelül 290-en Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan. 

Az orosz védelmi tárca szerda este újabb közleményt adott, amely szerint az orosz fegyveres erők kedd este precíziós csapást mértek külföldi fegyveresek egy harkivi ideiglenes állomáshelyére. A csoport magját franciák alkották. 

A tárca szerint a csapás több mint 60 fegyverest megölt meg, és több mint húszat megsebesített, az épület pedig, amelyben a zsoldosok állomásoztak, teljesen megsemmisült. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Az Ukrán Területi Védelem egyik harcosa egy megsemmisült orosz GAZ Tigr gyalogsági mozgójárművet vizsgál a harc után Harkivban 2022. február 27-én. Fotó: Szergej BOBOK / AFP)