Több tucatnyi tüntetőt zsuppoltak be a rendőrök Minszkben

2020. szeptember 8., 22:03

Szerző:

Több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vett kedden a fehérorosz rendőrség Minszkben - közölték szemtanúk.

Összetűzés kezdődött a rendőrök és a tüntetők - többségükben nők - között, akik megpróbáltak eltorlaszolni egy utat, hogy megakadályozzák a rendőrök előrenyomulását.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető az őrizetbe vett Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivista szabadon bocsátását követelte kedden. Marija Kalesznyikavát, Viktar Babarika volt elnökjelölt-aspiráns kampányfőnökét, a tüntetések egyik fő szervezőjét fehérorosz médiajelentések szerint hétfőn elrabolták, majd kedden az ukrán-fehérorosz határon őrizetbe vették.

"Remélem, hogy rövidesen elengedik, mert a hatóságok újabb hibát követnének el, ha minden ok nélkül bebörtönöznék" - mondta a Reuters brit hírügynökségnek a Vilniusba menekült politikus.

Cihanouszkaja azt mondta, hogy Kalesznyikava közölte vele: attól tart, hogy őrizetbe veszik, egy táskába meleg ruhát és váltás fehérneműt csomagolt arra az esetre, ha börtönbe kerül.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.