Megkéselték a börtönben a George Floyd meggyilkolásáért elítélt rendőrtisztet

Egy arizonai szövetségi börtönben megtámadták és megkéselték a George Floyd meggyilkolásáért elítélt egykori rendőrtisztet, Derek Chauvint.

2023. november 25., 09:47

Szerző:

Bántalmazták a börtönben Derek Chauvint, azt a volt minneapolisi rendőrtisztet, akit George Floyd 2020-as meggyilkolásáért ítéltek el. A férfi állapota stabil, de kórházba kellett vinni őt – írja a CNN az arizonai Büntetés-végrehajtási Hivatal megerősítő információira hivatkozva. 

 A Guardian úgy tudja, hogy  Chauvint egy másik rab szúrta le. 

A támadás a jelentések szerint pénteken történt a tucsoni szövetségi büntetés-végrehajtási intézetben, egy közepesen szigorú börtönben, amelyet biztonsági hiányosságokkal és létszámhiánnyal küzd.

Az AP szerint a Büntetés-végrehajtási Hivatal megerősítette, hogy helyi idő szerint pénteken 12 óra 30 perc körül egy bebörtönzött személyt bántalmaztak a Tucsonban. Az ügynökség közleményében azt írta, hogy a reagáló alkalmazottak megfékezték az incidenst, és „életmentő intézkedéseket" hajtottak végre, mielőtt a rabot – akit nem neveztek meg – további kezelésre és értékelésre kórházba szállították.


Egyik alkalmazott sem sérült meg, és az FBI-t értesítették – közölte a Börtönügyi Hivatal. A mintegy 380 elítéltet befogadó létesítményben a látogatásokat felfüggesztették.

A tucsoni szövetségi börtönben alig több mint egy év alatt ez már a második súlyos incidens. 2022 novemberében a létesítmény alacsony biztonsági fokozatú börtönrészlegében egy rab elővett egy fegyvert, és megpróbált fejbe lőni egy látogatót. A fegyver, amelyet a rabnak nem lett volna szabad birtokolnia, rosszul sült el, és senki sem sérült meg.

Ahogy arról korábban a 168.hu is beszámolt, huszonkét és fél évi börtönre ítélte az illetékes amerikai bíróság azt a minneapolisi rendőrt, Derek Chauvint, aki brutálisan megölte George Floyd-ot. Derek Chauvin 9 perc és 29 másodpercig térdelt az afroamerikai férfi nyakán. A Chauvin ellen hozott ítélet az egyik legsúlyosabb, amelyet valaha kiróttak az Egyesült Államokban egy volt rendőrre jogellenesen alkalmazott, halált okozó erőszak miatt.

A törvények értelmében Chauvin jó magaviselet esetén leghamarabb 15 év múlva szabadulhat a börtönből.

(Fotó: Handout / Hennepin megyei börtön / AFP)