Ítélet született a George Floyd halálát okozó rendőr ügyében

Huszonegy évi börtönre ítélte a szövetségi bíróság csütörtökön az afroamerikai George Floyd halálát okozó Derek Chauvin rendőrt a férfi polgári és emberi jogainak megsértéséért.

2022. július 8., 06:31

Szerző:

 A 46 éves Derek Chauvin Minneapolisban 2020. május 25-én, rendőrségi intézkedés során kilenc percig térdelt a megbilincselt, levegőért kapkodó George Floyd nyakán és hátán. Az erről készült felvétel az Egyesült Államokban tiltakozó hullámot váltott ki, és felszínre hozta a rasszizmus, a rendőrségi erőszak és a társadalmi egyenlőtlenségek problémáját. Később derült ki, hogy az egyik boltban hamis pénzzel fizető férfi szívbetegségben és Covid-19 betegségben szenvedett, és szervezetében rengeteg kábítószer volt.

A minneapolisi tagállami esküdtszék 2021. április 20-án bűnösnek találta az egykori rendőrt George Floyd meggyilkolásának vádjában, június 25-én pedig 22 és fél év börtönre ítélték, de fellebbezett az ítélet ellen. A szövetségi bírósági vádpontok között szerepelt, hogy a rendőr megsértette a negyvenes éveiben járó fekete férfi polgári jogait, amikor a nyakán és hátán térdelt, miközben Floyd meg volt bilincselve és nem tanúsított ellenállást, illetve megsértette emberi jogait is, amikor nem nyújtott neki elsősegélyt vagy orvosi ellátást.

A csütörtöki szövetségi ítélet végleges, mivel vádalku alapján született. A büntetés a másik ítélettel együtt tölthető le - közölte Paul Magnuson, Saint Paul minnesotai város bírája, aki szerint az előzetesben töltött hét hónap levonható a büntetésből.

(Fotó: AFP)

15:10

Legalább tizenhárman meghaltak és többen megsebesültek az Ukrajna keleti részén található Dnyipropetrovszk megyében az éjszaka folyamán zajló tüzérségi támadásokban, melyek során Grad rakéta-sorozatvetőt is bevetettek – közölte Valentin Reznyicsenko kormányzó szerdán.