George Floydot posztumusz kegyelemre javasolták

A kegyelmet a texasi kormányzónak kell megadnia.

2021. október 5., 11:11

Szerző:

Texas állam kegyelmi és feltételes szabadlábra helyezési bizottsága hétfőn megszavazta, hogy George Floyd teljes posztumusz kegyelmet kapjon 2004-es kábítószeres elítélése miatt, írja a Reuters a Harris megyei kerületi ügyész közleménye alapján. A texasi testület 7-0 arányban szavazott a kegyelmi ajánlás mellett – jelentette a média, hozzátéve, hogy az ajánlást továbbítják a texasi kormányzónak, Greg Abbottnak, aki meghozza a végső döntést az ügyben.

Floyd, a 46 éves fekete férfi, aki letartóztatása közben bilincsben halt meg, miközben egy fehér minneapolisi rendőr több mint kilenc percig térdelt a nyakán, az amerikai büntető igazságszolgáltatási rendszerben tapasztalható rendőri brutalitást és rasszizmust ellenző mozgalom arca lett. Floyd 2004 februárjában 10 dollárnyi crack-kokaint adott el egy rendőrök által megrendezett csapdaakcióban Texasban, amikor még ott élt.

 

(Kiemelt kép: George Floyd egyik emlékműve egykori lakónegyedében, a Third Wardban, a texasi Houstonban 2020. június 10-én lefotózva. Fotó: Johannes Eisele / AFP)

Tegnap 17:55

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.