Újabb rendőr vallotta magát bűnösnek George Floyd halálának ügyében

J. Alexander Kueng, a volt minneapolisi rendőr még újonc volt, amikor George Floyd felsőtestén térdelt, miközben kollégája több, mint kilenc percen át térdelt Floyd nyakán, ezzel a férfi halálát okozva.

2022. október 26., 13:01

Szerző:

Bűnösnek vallotta magát emberölésben az a minneapolisi rendőrtiszt, aki lefogta Geroge Floydot, miközben az afroamerikai férfi rendőrtársa térde alatt fuldoklott. Az eset megtörténtekor még újonc J. Alexander Kueng lemondott a tárgyalásról a súlyosabb gyilkossági vád ejtéséről szóló megállapodásért cserébe – írja a New York Times.

Kueng, aki már három éves börtönbüntetését tölti, Floyd felsőtestén térdelt, mikor rendőrtársa, Derek Chauvin több, mint kilenc percen át térdelt George Floyd nyakán. Floyd hiába jelezte, hogy nem kap levegőt, Chauvin nem engedett a szorításon, Kueng pedig nem avatkozott közbe. Floyd hamarosan elvesztette az eszméletét, majd megfulladt. Floyd halála hatalmas rasszizmus és rendőri erőszak ellenes tüntetéshullámot indított el az Egyesült Államokban és a világban. Az esetnél jelen lévő rendőrök ellen szövetségi polgári jogi vádat emeltek.  

Kueng az ellene indult gyilkossági per kezdetén, az esküdtek kiválasztásának első napján ismerte be a bűnösségét. Az ő ügye mellett tárgyalták volna egy másik rendőr Tou Thao ügyét is. Az ázsiai amerikai rendőrtiszt volt az, aki visszatartotta azokat járókelőket, akik arra akarták őket figyelmeztetni, hogy Floydnak orvosi segítségre van szüksége. Thao az utolsó a négy rendőr közül, akinek az ügyében még nem született ítélet.

(Kiemelt képünk: J. Alexander Kueng és Tou Thao volt minneapolisi rendőrök érkeznek Thomas Plunkett ügyvéddel a minnesotai St. Paulban lévő amerikai kerületi bíróságra 2022. január 11-én, a három volt minneapolisi rendőr előzetes tárgyalására, akiket George Floyd halálával kapcsolatos szövetségi polgári jogok megsértésével vádolnak. Fotó: Kerem Yucel / AFP)

 

 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.