Huszonkét és fél év börtönre ítélték George Floyd gyilkosát

A legveszélyesebb bűnözőknek fenntartott fegyházba kerül.

2021. június 25., 22:35

Szerző:

Huszonkét és fél évi börtönre ítélte az illetékes amerikai bíróság pénteken azt a minneapolisi rendőrt, aki tavaly május 25-én brutálisan megölte George Floyd-ot. Derek Chauvin 9 perc és 29 másodpercig térdelt az afroamerikai férfi nyakán. A büntetését a legveszélyesebb bűnözőknek fenntartott minnesotai fegyházban, a supermax Oak Park Heightsban tölti le. A férfit egyébként már  április 21-én bűnösnek találták, azóta magánzárkában tartották.

A negyvenes éveiben járó afroamerikai férfi halála után tizenhárom hónappal Peter Cahill bíró az ítéletet kihirdetve közölte: 270 hónapi börtönbüntetést szab ki a vádlottra. „Döntésem nem érzelmen vagy szimpátián alapul, sem a közvéleményen” – mondta a bíró. „Nem üzenetet akarok küldeni” – tette hozzá. A pert széles körben mérföldkőnek tekintik az Egyesült Államok rendőrségi gyakorlatának történetében. 

Az ellene hozott ítélet az egyik legsúlyosabb, amelyet valaha kiróttak az Egyesült Államokban egy volt rendőrre jogellenesen alkalmazott, halált okozó erő miatt – mondta újságíróknak Keith Ellison minnesotai főügyész, akinek hivatala a vádat képviselte. „A mai ítélethozatal nem igazságtétel, csak a valódi elszámoltathatóság egy pillanata az igazság felé vezető úton”– tette hozzá a tárgyalóterem előtt nyilatkozó Ellison, aki az ügy kapcsán reformokra szólította fel az ország vezető törvényhozóit.

A Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök, aki néhány alkalommal személyesen is beszélt a Floyd családdal, kijelentette, hogy az ítélet megfelelőnek tűnik számára. Az ítélethirdetés előtt George Floyd testvérei fájdalmukról beszéltek a bíróságnak, Chauvin anyja fiának ártatlanságát hangoztatta, Chauvin maga pedig – több mint egy éve tartó hallgatását megtörve – röviden részvétét nyilvánította Floyd családjának.

A minnesotai törvények értelmében Chauvin jó magaviselet esetén leghamarabb 15 év múlva szabadulhat a börtönből. A védelem előzőleg próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kért, és sikertelenül a tárgyalás megismétlését indítványozta még a várható fellebbezés előtt. A három másik rendőrt, aki részt vett Floyd letartóztatásában, Chauvinhez hasonlóan már másnap elbocsátották állásából. Nekik jövőre kell bíróság elé állniuk bűnsegédlet és felbujtás vádjával. Chauvin ellen ezenkívül szövetségi szinten is vádat emelnek még Floyd, valamint egy 14 éves fiú állampolgári jogainak megsértése miatt, akit 2017-ben tartóztatott le.

 (Kiemelt kép: Derek Chauvin a bíróság előtt 2021. június 25-én Fotó: AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.