Meghalt az utolsó hercegnő a Hawaii szigeteken

A hercegnő őse egy ír üzletember és földbirtokos volt, vagyona több, mint 200 millió dollárra rúg. 

2022. december 13., 19:27

Szerző:

Abigail Kawananakoa hercegnő halálát hétfő reggel jelentették be az Egyesül Államok egyetlen királyi rezidenciája, az egykor hawaii királyság emblematikus épülete, a lolani-palota előtt. Az épület ma már múzeumként működik – írja a Tények

A királyi sarj dédapja egy tehetős ír cukornád-ültetvényes üzletember, James Campbell volt, aki Hawaii egyik legnagyobb földbirtokosaként hatalmas vagyonra tett szert. A hercegnő vagyonának érdéke a Campbell örökség révén mintegy 215 millió dollár körül mozog. 

A családja és barátai által csak Kekaunak szólított hercegnő számos helyi ügyet támogatott vagyonából: jelentős pénzadománnyal segítette a helyi őslakosokat, a bennszülött diákok számára ösztöndíjprogramot indított, és támogatta a NASA Mauna Kea-i óriásteleszkópja, illetve a honului vasútépítési terv elleni tiltakozásokat.

Később azt mondta, szívfájdító, hogy nem tudott eleget tenni a hawaii nép iránti kötelességének a vagyonával kapcsolatos jogi huzavona miatt. Abigail nem titkolta, hogy noha rövid ideig egy férfival járt jegyben, hosszú távú kapcsolatai zömét nőkkel tartotta fenn. Halálakor 69 éves házastársa, Veronica Gail Wright volt mellette, akivel húsz évig élt együtt. Gail úgy nyilatkozott: a hercegnőre „Hawaii és az emberek iránti szeretete miatt fognak emlékezni” - közölte az MTI.

(Kiemelt képünk: Szent Damien portréja a Iolani Palota koronázási pavilonjában Larry Silva püspökkel és Abigail Kawananakoa hercegnővel 2009. november 1-jén Honoluluban, Hawaiin. Fotó: AFP PHOTO CORY LUM)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.