Még Putyin zsoldos serege sem tudja megváltani a világot

Hiába vetették be a Wagner-csoportot, ők sem tudták a háború menetét megváltoztatni.

2022. augusztus 31., 11:23

Szerző:

Wagner-csoportként emlegetett irreguláris orosz zsoldoshaderőt a Kreml által irányított árnyékhadseregként szoktak jellemezni. A katonai cég alapítója egy nyugalmazott GRU-alezredes, Dimitrij Utkin volt, akinek a beceneve Wagner volt, innen jött a csoport elnevezése. A németes elnevezést állítólag Utkin azért kapta, mert bármennyire is furcsa, de nagy rajongója a náciknak és kimondottan az SS-nek  – írja a Hellomagyar.hu.

Nem olcsók

2014-től érkeztek az első hírek a csoport létezéséről, amikor komoly segítséget adott a profi magánhadsereg a donyecki és luhanszki szakadároknak.

A „Wagner zsoldosok” bevetéséről egyre többször érkeznek hírek, ami nem csoda, hiszen az oroszok is jelentős csapatveszteségeket szenvednek, ráadásul a morál is elég alacsonyan van, hiszen sokszor orosz ajkú ukrajnai városokat tesznek egyenlővé a földdel. A Kreml sokat fizet a Wagner-csoport magán katonai vállalkozásnak, de sokat is kér, hiszen néhány kritikus funkciót, többek között a logisztikát, valamint egyes esetekben a frontvonalakon folyó nehéz harcok kiegészítését is ellátják a zsoldosok. 

Az egykor titkos szervezet a közelmúltban kilépett az árnyékból, és az orosz állami televízióban hősökként dicsőítették a tagokat, miközben Moszkva továbbra is tagadja a hivatalos kapcsolatot. A hírverés részben a toborzás elősegítését szolgálja, hiszen a mennyiségre való törekvés csökkentette az újoncok minőségét, és állítólag Wagner most aktívan toboroz zsoldosokat például orosz börtönökből. Már többször beszámoltak emberi jogi visszaélésekről, ami a csoport nevéhez fűződik, de az erőszakos bűnözők és rabok további toborzása a szervezetbe valószínűleg nem csökkenti az ilyen visszaéléseket. 

Főként a szubszaharai Afrikától a Közel-Keletig tevékenykedő Wagner-tagokat az ukrajnai frontvonalakra vezényelték át, hogy a Kreml háborús erőfeszítéseit erősítsék. A jelentések szerint a Wagner-erők mostanra integrálódtak az orosz hadsereg ukrajnai parancsnoki és irányítási apparátusába, és harcosai a hagyományos orosz erők mellett tevékenykednek a Donyecki-medencében. A magánhadsereg eszközökkel jól fel van szerelve, a jelentések szerint még saját légi egységgel is rendelkezik Ukrajnában, ahol tagjai vadászgépeket üzemeltetnek, és állítólag tankokból, kifinomult légvédelmi rendszerekből és nehéztüzérségből álló lenyűgöző arzenállal büszkélkedhet. A

Ahogy a Wagner-csoport erőltetetten növeli a létszámát, úgy csökken a „szolgáltatásuk” színvonala, ami közvetlen hatással lesz az Ukrajnában harcoló orosz erők moráljára, valamint a szervezet hírnevére. Egy megromlott cégér komoly következményekkel járhat a szervezet külföldi műveleteire, Líbiától Szíriáig. Valószínűleg kevesebb ország fog kiképzést vagy partnerséget keresni Oroszországgal, még akkor is, ha a diktátorok és hadurak Szíriában, Líbiában és Maliban a múltban szemet hunytak az ilyen jellegű aggodalmak felett – írja a lap.

(Kiemelt kép: Egy 2SZ1 Gvozgyika önjáró löveg a Luhanszki Népköztársaság milíciájának harcálláspontjain, 2022. június 8-án. Fotó: Szputnyik/AFP)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.