Elítélt bűnözőket toboroz az ukrán frontra az orosz Wagner milícia

Szabadságot és pénzt ígérnek azoknak az Oroszországban bebörtönzött foglyoknak, akik hajlandóak a cellájukat feláldozni az ukrán frontért. Gyilkosság, nemi erőszak, pedofília, nácizmus, terrorizmus nem akadály.

2022. augusztus 10., 11:22

Szerző:

Az orosz csapatok egyre nagyobb veszteségeket könyvelnek el az ukránok ellen vívott háborúban. A megtizedelt csapataikat elítéltekből verbuvált csapatokkal akarják kiváltani – írja a BlikkCNN hónapig tartó oknyomozás apaján írt cikke alapján. Nyugati felmérések szerint eddig csaknem 75 ezer orosz katona vesztette eddig életét az orosz-ukrán háborúban. A riport szerint a szabadságért cserébe egyből a frontra szállítják a börtönből az elítélteket.

Egy neve elhallgatását kérő orosz elítélt a börtönbe csempészett telefonon, a családjával váltott üzenetét hozták nyilvánosságra. Ebben a következőket írta:

„Mehetnek a frontra olyanok is, akik gyilkosságért vannak elítélve, de nemi erőszak, pedofília, szélsőséges politikai nézet, vagy terrorizmus miatt elítélteket nem válogatnak be. Valaki havi 100 ezer rubelről mesél, mások ennek a duplájáról.”

Elmondta, hogy július első felében katonai kiképzők érkeztek a börtönbe és embereket toboroztak. Bár szinte mindenki túlesik Oroszországban katonai szolgálaton, a toborzók nem ragaszkodtak a tapasztalathoz.

Az egyik fogoly elmondta, hogy ötven fogvatartottat már kiválasztottak és karanténba helyeztek a börtönben, de úgy hallotta, hogy 400-an jelentkeztek. Az orosz börtönrendszerben dolgozó jogvédők azt mondták, július eleje óta elárasztják őket aggodalmaskodó rokonok levelei Oroszország egész területéről, akik nagyon tartanak fogvatartott családtagjaik sorsa miatt.

„Az elmúlt három hétben nagyon nagy hullám volt. Ennek a projektnek a célja, hogy orosz foglyok ezreit toborozzák, és hadba küldjék őket" – mondta Vlagyimir Osecskin, a Gulagu.net, a fogolyvédő szervezet vezetője. Hozzátette, hogy néhányan ötmillió rubel (32,3 millió forint) kifizetést ígértek családjuknak, ha meghalnak, de előfordulhat, hogy az egészet soha nem fogják kifizetni. „Nincs garancia, nincs valódi szerződés. Ez illegális” – mondta.

A CNN megkereste az orosz védelmi minisztériumot és a büntetés-végrehajtási szolgálatot (FSIN), hogy kommentálja azokat az állításokat, miszerint rabokat toboroznak az ukrajnai harcra. Egyik sem válaszolt.

Hivatalosan a hírhedt Wagner csoport neve alatt toborozzák az erőszakos foglyokat

A Kreml kijelentette, Oroszországban nem lesz általános mozgósítás a háború miatt. Az aktivisták és a foglyok szerint a börtöntoborzás a Wagner katonai magánvállalkozó égisze alatt zajlik, amelyre nem vonatkozik az orosz hadsereg elítéltek alkalmazására vonatkozó tilalma. A fogvatartottak szerződéseik másolatát nem osztották meg rokonaikkal vagy aktivistáikkal, így a pontos feltételek és a munkáltató továbbra sem világos.

A Wagner – amely világszerte működik, és amelyet Jevgenyij Prigozsin, a Putyin séfjeként ismert személy működtet – Oroszország legismertebb katonai vállalkozója. Prigozsin viszont eddig tagadta a Wagnerrel való kapcsolatát. Mint korábban megírtuk: a német hírszerzés felvételei szerint ez a KGB-sek által alapított, neonáci külsőségeiről is ismert zsoldoshadsereg állhat a bucsai vérengzésért. 

(Kiemelt képünk: Önkéntesek civilek holttestét viszik nejlonzsákban a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én. Az ukrán hatóságok előző nap Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. A német hírszerzés szerint a Wagner zsoldossereg áll a vérengzés mögött. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)