A német hírszerzés felvételei szerint a Wagner-csoport felelős a bucsai vérengzésért

Putyin egykori KGB-sek által alakított, neonáci külsőségeiről is ismert zsoldoshadserege állhat a bucsai népirtás mögött egy hangfelvétel szerint.  

2022. április 7., 13:51

Szerző:

A német hírszerzés elkapott több orosz rádiós beszélgetést, amelyben az orosz katonák a bucsai mészárlásról beszélgettek – írja a Spiegel nyomán a Telex

Néhány beszélgetésekben leírt személy megfeleltethető a bucsai képeken feltűnt holttestekkel. Az egyik katona például arról beszélt a rádión keresztül a társával, hogy lelőttek valakit biciklizés közben – a biciklizés közben lelőtt bucsai lakosról készült képek körbejárták az internetet, és erről áldozatról beszélt Zelenszkij is egy beszédében. Egy másik rádióüzenetben állítólag azt mondták, hogy a foglyul ejtett ukrán katonákat ki kell kérdezni, aztán le kell lőni.

A felvételek alapján feltételezhető, hogy ezek nem egyszeri, véletlenül megtörtént esetek voltak. A katonák úgy beszéltek ezekről az atrocitásokról, mint a mindennapi életük részéről.

A rádióbeszélgetések arról is árulkodtak, hogy a hírhedt Wagner-csoport kulcsszerepet játszott az vérengzésekben. Ez az egység különös kegyetlensége miatt már a szíriai bevetése során felkeltette a figyelmet – írja a Welt.

A Putyin magánhadseregének is hívott Wagner-csoport egy, a GRU Szpecnazból (aza a katonai hírszerzés, amely a KGB egyik utódszervezete különleges alakulatából) létrejött zsoldos szervezet, amely ma is ezer szállal kötődik a GRU-hoz. Vezetője Dmitrij Utkin tábornok, akinek "beceneve" után kapták a Wagner nevet. A név állítólag Utkin antiszemitizmusához és nácizmus iránti nosztaligájának köszönhető. A csoport részt vett a Krím megszállásában és feladatokat hajtott végre Szíriában is. Utkinról és a Wagner-csoportról Ungváry Krisztián is írt közösségi oldalára. 


(Kiemelt képünk: Hullazsákba teszik egy megölt civil férfi holttestét 2022. április 3-án Bucsán. fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)