Telibekapták az ukránok a rettegett orosz Wagner-csoport főhadiszállását

Az orosz szálakat immár nem is titkoló zsoldosok érzékeny veszteséget szenvedtek el a fronton.

2022. augusztus 15., 16:24

Szerző:

Teljesen megsemmisült a nem hivatalosan Moszkva által irányított Wagner-csoport egyik főhadiszállása Szeverodonyecktől délre, a luganszki területen lévő Popaszna városa mellett, írta a 444.hu Szerhij Hajdaj, Luganszk száműzött ukrán kormányzójának információi alapján. A súlyos találatról, amit az ukrán hadsereg támadása okozott, azonban több, Kreml-párti háborús propagandista is beszámolt.

A Wagner-csoport veszteségei a támadás után még mindig nem ismertek, de a Telegramra több, a következményeket ábrázoló fotó is felkerült. 

A megbízható információk szerint az Afrikában és a Közel-Keleten is aktív Wagner-csoportot Jevgenyij Prigozsinm, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese irányítja. Embereik már 2014-ben a Krím-félsziget orosz annektálásánál is feltűntek, de azóta harcoltak Maliban, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Szíriában is. A Kreml a 2022-es ukrajnai beavatkozás előtt határozottan tagadta, hogy a Wagnerhez bármiféle köze lenne, február vége óta azonban maguk is nyíltan felvállalták a zsoldossereggel ápolt közeli kapcsolataikat.

(Kiemelt kép forrása: Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.