Medve miatt került kórházba egy egész család

Nem a medve támadta meg a családot, hanem ők ettek a húsából.

2024. május 27., 10:30

Szerző:

Az amerikai járványügyi központ (CDC) friss jelentése szerint hat embernél alakult ki trichinellózis, miután ettek egy medve húsából – írja a 24.hu. A trichinellózis rendkívül súlyos, esetenként halálos betegség. A ritkán előforduló betegséget a Trichinella több típusa, így többek között a T. spiralis, T. britovi, T. natíva nevű, szabad szemmel nem látható parányi fonalféreg okozza. 

A hús emésztése során a húsban levő, tokkal borított lárvák életképessé válnak, a nyirok utakba, majd a véráramba, izomzatba jutnak és az emberben általános, illetve speciális panaszokat okoznak.  A fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor- bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő 2-28 napon (leggyakrabban 7-10 napon) belül. A lárvák áttúrják magukat a bélfalon, és a véráramba jutnak, ekkor gyakran akár 39-40 °C-os láz, izom és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, szívizom károsodás is kialakulhat. 

A medve húsát először véresen ették 

A tünetek jelentkezése előtt a beteg nyolc családtagjával együtt egy olyan étkezésen vett részt Dél-Dakotában, amelyen 45 napon át fagyasztva tárolt medvehúst ettek. A húst először véresen, a vele együtt főzött zöldségekkel tálalták fel, a medvét a család egyik tagja ejtette el 2022 májusában Kanadában – írja a The Guradian.

Miután néhányan enni kezdtek a húsból, felismerték, hogy az nincs kellően átsütve. Állítólag azért maradt nyers, mert olyan sötét színű volt, hogy a családtagok nem tudták megállapítani az átsütöttség fokát. Az eset kivizsgálása során hat trichinellózisos esetet azonosítottak, kettőt azoknál, akik csak a zöldségekből ettek. Az érintettek közül hármat kórházba szállítottak, őket gyógyszerrel kezelték. Végül mind a hatan felépültek.

 A vizsgálatokból kiderült, hogy a mostani eset hátterében a Trichinella nativa nevű, a fagyasztást jól bíró faj állt. A CDC arra figyelmeztetett, hogy megfelelő főzés az egyetlen megbízható mód az élősködők elpusztítására, és hogy a fertőzött hús beszennyezhet más élelmiszereket is. Az Egyesült Államokban ritkán jelentenek trichinellózist. A legtöbb eset vadhús fogyasztásához kapcsolódik. Magyarországon az utóbbi években vagy egyáltalán nem vagy évente csak néhány eset fordult elő trichinellózis .Ezeket az eseteket házi vágásból származó hús, valamint vaddisznóhús fogyasztása okozta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)