Az oroszok válaszoltak a lengyel rakétaincidensre

Leszögezték, nem ők voltak, és szándékos provokációról beszélnek. Amerikai titkosszolgálati információkra hivatkozva a Guardian orosz rakétáról ír, egy helyi lengyel újságíró saját titkosszolgálati forrásokra hivatkozva úgy fogalmaz, egy az ukrán légvédelem által szétlőtt rakéta darabjai robbanhattak fel egy ukrán határhoz közeli farmon, két embert megölve.

2022. november 15., 21:17

Szerző:

Villámgyorsan érkeznek a reakciók arra, hogy kedden, az esti órákban rakéták, vagy azok darabjai robbanhattak fel egy farmon, lengyel területen. A lublini régióban található Przewodów falu külterületén, egy farmon a becsapódás után két lengyel állampolgár lelte halálát.

A lengyel kormány Védelmi Tanácsa Varsóban a hírre összeült, az eset körülményeit vizsgálják. Arra kértek minden sajtóterméket, hogy a hivatalos tájékoztatás előtt ne vonjanak le következtetéseket.

A találgatás azonban különböző, meg nem erősített információkra hivatkozva máris elindult. Az esetről a brit Guardian amerikai titkosszolgálati információkra hivatkozva annyit közölt, orosz rakétákról van szó. Egy lengyel, twitterező újságíró pedig ugyancsak meg nem erősített forrásból dolgozva azt írta, minden bizonnyal egy, az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta robbanófeje okozott pusztítást lengyel területen.

Az eset az ukrán-lengyel határtól mintegy 5 kilométerre történt. A hírre és egy másik értesülésre, amely szerint az orosz Barátság kőolajvezeték elektromos berendezése is megsérült a mai, óriási orosz rakétatámadásban Ukrajna ellen, Orbán Viktor a magyar kormány védelmi tanácsát is sürgősen összehívta.

Oroszország Védelmi Minisztériuma közben ugyancsak nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozzák, nem orosz rakéta robbant Lengyelországban, és ezek a vádak „szándékos provokációk a helyzet eszkalálására”. 

Egyes balti államok képviselői is reagáltak. Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter azt írta, ha a legrosszabb forgatókönyv bizonyosodik be és Oroszország tényleg megtámadta Lengyelország területét, akkor a NATO tagállamainak „kemény és egységes választ” kell adnia.

Hasonlóan nyilatkozott Észtország kormánya is, akik azt közölték, folyamatosan konzultálnak Lengyelország kormányával és másokkal de mindenesetre „készen állnak megvédeni a NATO területét”. Az Egyesült Államok Hadügyminisztériuma ugyancsak nem kívánta még érdemben kommentálni a fejleményeket, de közölte, „teljesen világos, hogy minden centiméternyi NATO területet megvédenek Európában”, ha szükséges. Mindezt a külügyminiszter szóvivője is megerősítette Washingtonban, de felhívta arra a figyelmet, nem kíván további tények nélkül nyilatkozni arról, mi lehet a következő lépés.

(Kiemelt kép: Rakéta csapódott be lengyel területen az ukrán határ mellett 2022. november 15-én. Fotó: WarMonitor, Twitter)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.