Rakétatalálat érte Lengyelországot, Orbán rendkívüli ülést hívott össze

A lengyel kormány rendkívüli vészhelyzeti tanácsot hívott össze Varsóban, miután egy vagy több rakéta két embert ölt meg a lengyelországi lublini régióban. Orbán összehívta a magyar biztonsági tanácsot.

2022. november 15., 20:12

Szerző:

Két lengyel állampolgár meghalt, miután egy robbanóképes repülőszerkezet felrobbant a lublini régióban, egy gabonatároló mellett, közölte a CNN amerikai hírcsatorna helyi forrásokra hivatkozva. Az ismeretlen eredetű rakéta Ukrajna elleni támadás során tévedhetett át a NATO- és EU-tag Lengyelország területére.

Ez az első eset az orosz-ukrán háború során, amikor egy fegyver NATO-területen robbant fel. A lengyel kormány Védelmi Bizottsága sürgős megbeszélésre ült össze, hogy az eseményeket megtárgyalja. Mint ismert, ha egy NATO-tagország ezt kéri, az alapszerződés 5-ös cikkelye szerint az összes tagállam háborúba kell, hogy lépjen a védelmére. Ez lényegében világháborút jelentene Oroszországgal.

Az első, közösségi médián megjelent információk szerint a lengyelországi Przewodów külterületén történt a robbanás. Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi szóvivője már bejelentette, Orbán Viktor a lengyel kormánnyal egy időben ugyancsak összehívta a rendkívüli biztonsági tanácsot Budapesten.

 

(Kiemelt kép: Rakéta csapódott a lengyelországi Przewodów külterületére, feltehetően orosz forrásból 2022. november 15-én. Fotó: War Monitor, Twitter)