Zelenszkij: orosz rakéták csapódtak be Lengyelországba

Volodimir Zelenszkij videóban reagált a Lengyelországban becsapódott rakéta/rakéták hírére, amelyben kifejezte együttérzését a lengyelekkel, valamint kijelentette, hogy orosz rakéták csapódtak be az országban. Hivatalos információk viszont még nincsenek, hogy milyen rakéta, vagy rakéták csapódtak be Lengyelországba. 

2022. november 15., 21:54

Szerző:

„A terror nem korlátozódik nemzeti határainkra. Orosz rakéták csapódtak be Lengyelországba. (...) Rakétákat lőnek ki a NATO területére. Ez egy orosz rakétatámadás volt a kollektív biztonság ellen! Ez egy nagyon jelentős eszkaláció, cselekednünk kell – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lengyelországi rakétabecsapódás hírére.

Videójában a lengyeleknek is üzent, amiben kijelentette, hogy Ukrajna mindig támogatni fogja őket. Hozzátette: Oroszország terrorizál minket és mindenkit.

Lengyelországban csapódott be egy, vagy pár rakéta, még nem tudni hogyan, és kié

A lengyel kormány rendkívüli vészhelyzeti tanácsot hívott össze Varsóban, miután egy vagy több rakéta két embert ölt meg a lengyel lublini régióban. A lengyel kormány Védelmi Tanácsamár vizsgálja az eset körülményeit, arra kértek minden sajtóterméket, hogy a hivatalos tájékoztatás előtt ne vonjanak le következtetéseket.

A találgatás azonban különböző, meg nem erősített információkra hivatkozva máris elindult. Az esetről a brit Guardian amerikai titkosszolgálati információkra hivatkozva annyit közölt, orosz rakétákról van szó. Egy lengyel, twitterező újságíró pedig ugyancsak meg nem erősített forrásból dolgozva azt írta, minden bizonnyal egy, az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta robbanófeje okozott pusztítást lengyel területen.

Oroszország Védelmi Minisztériuma közben ugyancsak nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozzák, nem orosz rakéta robbant Lengyelországban, és ezek a vádak „szándékos provokációk a helyzet eszkalálására”. 

(fotó: Az Ukrán Elnökségi Sajtószolgálat / AFP)