Lula beígérte a Kongresszust megostromló fasiszták megbüntetését

Megtekintette a rendbontások során okozott károkat a Brazíliavárosba visszatérő Luiz Inácio Lula da Silva elnök, és sajtótájékoztatóján példás büntetést ígért a Bolsonaro-támogató ostromlóknak. Azt is felvetette, hogy a vandálokat a rendőrség erői is segítik.

2023. január 9., 12:10

Szerző:

Megtekintette a brazil Kongresszusban, elnöki palotában és a Legfelsőbb Bíróság épületében keletkezett súlyos károkat Luiz Ináció Lula da Silva elnök, aki São Pauloból tért visza Brazíliavárosba a szélsőjobboldali zavargások hírére. Mint azt már megírtuk, az elnökválasztáson vesztes Jair Bolsonaro pár ezer híve erőszakkal bejutott a közintézményekbe és azokban súlyos károkat okozott. Állításuk szerint Lula csalással lett elnök és végromlást hoz Brazíliára, ezért akarták megállítani.

Lula azonban hétfőn „vandáloknak, fasisztáknak és fanatikusoknak” minősítette a rendbontásokban részt vevőket és példás büntetést ígért számukra. A vasárnapi eseményeket egyszerűen terrorcselekménynek minősítette. Hozzátette, sokan a washingtoni Capitolium 2021. január 6-i ostromához hasonlította a január 8-i, brazíliavárosi eseményeket, azonban „a pusztítás sokkal komolyabb”, mint ott, súlyos károk keletkeztek ugyanis az eredetileg  Lúcio Costa, Oscar Niemeyer and Joaquim Cardozo építészek által 1956-ban tervezett fővárosi, szövetségi épületekben és bennük található festményekben, műkincsekben is. Egyesek az épületekbe bejutva székeket is kidobáltak az ablakokon és festményeket szaggattak le az irodákban.

Bolsonaro supporters storm Brazil's government offices

(Kidobált székek és összetört ablakok Lula elnöki palotája, a Palacio Planalto előtt Brazíliavárosban 2023. január 8-án. Fotó: Mateus Bonomi / Anadolu Agency via AFP)

Lula hozzátette, hogy a támadások egyes rendőri szervek aktív együttműködésével valósultak meg, őket is büntetés kell, hogy sújtsa. Hangsúlyozta: „egyes rendőrségi szervekben a nép többé nem bízhat és nem kerülheti el a felelősségre vonást.” Ezzel az általánosan Bolsonaro-párti katonai rendőrségre célzott, amelynek feladata lett volna a létesítmények védelme.

Lula még 2022 októberében kicsivel verte csupán meg az addigi elnököt, Jair Bolsonarót. Számos szövetségi állam, így a Brazíliavárost is magába foglaló Szövetségi Kerület kormányzója, Ibaneis Rocha is a leváltott elnököt támogatta, éppen ezért egy legfelsőbb bíró már vasárnap Rocha eltávolítását kérte, mivel nem akadályozta meg a rendbontást. Jair Bolsonaro még december 30-án az Egyesült Államokba, Floridába távozott, szakértők szerint viszont veresége óta tanulmányozták hívei és közvetlen környezete is a Trump-támogatók 2021. január 6-i ostromát, és arról mintázták a jelenlegi akciót. (via Guardian)

(Kiemelt kép: Luiz Ináció Lula da Silva brazil elnök. Fotó: WILTON JUNIOR / ESTADAO CONTEUDO / Agência Estado via AFP)