Az ukránoknak szánt kazettás bombákról is szó esett Londonban Rishi Sunak és Joe Biden között

Rövid megbeszélést tartott hétfőn Londonban Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit kormányfő. Sunak hivatalának tájékoztatása szerint a találkozón szóba került az Ukrajnának szánt amerikai kazettás bombák kérdése.

2023. július 10., 17:17

Szerző:

Az Ukrajnának szánt amerikai kazettás bombák kérdésében nézeteltérés van Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között. Szó esett Svédország NATO-csatlakozásáról is.

Biden délután látogatást tett III. Károly királynál a windsori kastélyban.

Az amerikai elnököt, akinek repülőgépe, az Air Force One hétfőre virradó éjjel szállt le a londoni Stansted repülőtéren, Rishi Sunak a Downing Streeten fogadta.

Biden a 40 perces találkozón „sziklaszilárdnak” minősítette Nagy-Britannia és az Egyesült Államok viszonyát, azzal együtt is, hogy a két szövetséges ország között nem sokkal az amerikai elnök londoni érkezése előtt ritkán tapasztalható feszültség alakult ki. Ennek közvetlen előzményeként a Fehér Ház pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára, és a csomagban ezúttal kazettás bombák is szerepelnek.

Az ENSZ 2008-ban betiltotta az ilyen típusú fegyverek használatát, és az erről szóló egyezményhez 123 ország csatlakozott – köztük Nagy-Britannia -, az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna azonban nem.

Az amerikai döntés után Rishi Sunak – jóllehet nyíltan nem bírálta az amerikai kormányt – kijelentette, hogy Nagy-Britannia a kazettás bombák tilalmáról szóló egyezmény aláírójaként „nem szorgalmazza” ezeknek a fegyvereknek a használatát. 

 

„Kitartunk az egyezményből eredő kötelezettségeink mellett, és azon álláspontunk mellett is, hogy nem szorgalmazzuk (a kazettás fegyverek) használatát” – fogalmazott a brit miniszterelnök szóvivője.

A Downing Street a kétoldalú találkozóról ismertetett beszámolójában kiemelte: Joe Biden és Rishi Sunak egyetértett annak szükségességében, hogy Svédország gyors ütemben teljes jogú NATO-taggá váljon. 

Joe Biden hétfő délután felkereste III. Károly királyt a brit uralkodók legnagyobb és legősibb rezidenciáján, a London nyugati határán fekvő windsori kastélyban, ahol katonai tiszteletadással fogadták.

Az udvar tájékoztatása szerint a király és az amerikai elnök hétfői megbeszélésének napirendjén elsődleges helyre kerültek a környezetvédelmi kérdések.

(Kiemelt képünk: LONDON, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG - 2023. JÚLIUS 10: Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke (j) elhagyja a Downing Street 10. szám alatti épületet a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel (b) folytatott megbeszélése után Londonban, az Egyesült Királyságban 2023. július 10-én. (Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto))