The New York Times: Ukrajna is vethetett be kazettás bombákat

Egy kelet-ukrajnai falu visszafoglalásakor lőhették ki azokat a rakétákat, amelyeket a polgári lakosság védelmében nemzetközi egyezmények is tiltanak.

2022. április 19., 15:37

Szerző:

A kelet-ukrajnai Huszarivka falu visszafoglalásakor vethették be azokat, a még a levegőben szétnyíló és több, kisebb robannótestre bomló, úgy nevezett kazettás vagy fürtös bombákat, amelynek maradványait találták meg a falu lakosai a New York Times cikke szerint. 

A lap emlékeztet rá, hogy Oroszországot a háború kezdete óta többször is megvádolták azzal, hogy kazettás bombákat vetett be, azonban – mint írják a térségben tett látogatásukra és az ott szerzett bizonyítékokra hivatkozva – ezúttal az ukrán erők vetették be, amikor visszafoglalták Huszarivkát.

Mint írják mindkét fél jelentős mértékben támaszkodik a tüzérségre és a rakétákra egymás kiszorítása érdekében, az azonban meglepő, hogy az ukrán fél a saját területén vetett be egy olyan eszközt, amellyel kapcsolatban az emberi jogi szervezetek legfőbb kifogása, hogy szinte minden esetben marad utánuk sok, kisebb fel nem robbant szerkezet – gyakorlatilag egy aknamező –, amely a polgári lakosságra a háború után is veszélyt jelent.

A lap humanitárius szervezetek adataira támaszkodva az ily módon kilőtt és nagy terület beszórására képes kisebb robbanószerkezetek mintegy 20 százaléka az, amely nem robban fel azonnal, csak később, amikor megbolygatják azokat. Nem véletlen, hogy egy 2010-ben hatályba lépett nemzetközi egyezmény tiltja a kazettás bombák bevetését. Igaz a több, mint 100 ország által elfogadott megállapodást – az Egyesült Államok mellett – éppen Oroszország és Ukrajna nem írta alá. 

„Nem meglepő, de mindenképpen megdöbbentő, hogy olyan bizonyítékok láttak napvilágot, amelyek arra utalnak, hogy Ukrajna kazettás bombákat használhatott a most is zajló háborúban” – mondta Mary Wareham, a Human Rights Watch fegyverekkel foglalkozó részlegének érdekvédelmi igazgatója a lapnak, hozzátéve, hogy „a kazettás bombák elfogadhatatlan fegyverek, mert civileket ölnek és csonkítanak meg Ukrajna-szerte”.

A lap helyszíni tudósítói megtekintették a kazettás bombákat szóró tüzérségi rakéta nagyobb darabjait, amely alapján be tudták azonosítani a kilőtt fegyver típusát. Mivel az a falu lakossága szerint az orosz erők főhadiszállásának közelében ért földet a lap szerint szinte biztosan ők voltak a célpont, azaz az ukránok lőhették ki azt.

Az ukrán fegyveres erők és a védelmi minisztérium tanácsadója nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban a tekintélyes amerikai lapnak. 

(Kiemelt képünk: B–1B Lancer nehézbombázó kazettás bombákat old ki. A legalsó bombák már szétszórták résztöltetüket. Fotó: US Air Force/Wikimedia Commons)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.