Rohamléptekben pakolják ki krími villáikat az orosz milliomosok

Kissé forró lett a talaj a krími nyaralótulajdonosok talpa alatt az ukrajnai hadihelyzet miatt, az oroszok pánikszerűen költözködnek el a félszigetről.

2022. december 17., 18:53

Szerző:

Orosz milliomok és milliárdosok ezrei igyekeznek minél előbb eladni a Krím-félszigeten található villáikat és távozni onnan, írta meg a Privátbankár. Arról is beszámolt, a szállodatulajdonosoknak sincsen arról fogalmuk, a háborús helyzet és frontvonal közelebb kerülése után mihez kezdjenek.

A Krím Vlagyimir Putyin általi, 2014-es, illegális annektálása után ugyanis körülbelül 600 000 orosz költözött az egykor a szovjet vezetők által is kedvelt fekete-tengeri félszigetre, és a hivatalosan Ukrajna részének számító Krímben fellendül az orosz turizmus, nyaralók ezreit vette birtokba a jómódú moszkvai elit is.

Miután azonban október végén az ukrán hadsereg a déli Herszon városát is visszavette, és a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő kercsi hidat is felrobbantották – vélhetőek ukrán – szabotőrök, most mindenki a távozáson gondolkodik. A költözködés az ukrán kormány információi szerint már szeptemberben elkezdődött, azzal, hogy vezető orosz politikusok költöztették el onnan családjaikat, a jelenség mostanra nagyjából tömegessé vált.

Noha a házak eladása is felmerült, avagy ilyen rendelkezésről is érkeztek hírek, az amerikai Newsweek értesülései ehhez hozzáteszik, „ a belső elhárítás, az FSZB biztonsági szolgálatának alkalmazottai és a magas rangú tisztek titokban megpróbálják eladni otthonaikat, és sürgősen evakuálják családjukat és rokonaikat a félszigetről.”

A Krím-félsziget ugyan 1954 óta Ukrajna része, lakóinak jelentős része azonban hagyományosan is orosz nemzetiségű volt a régebb óta ott lakó krími tatárok mellett.

(Kiemelt kép: Római szobrok a Krím-félszigeten, Szimejiz városában. Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP)