Herszon után a Krím-félsziget lehet az ukránok következő célpontja

Miután az ukrán erők felszabadították Herszont, a Krím-félsziget lehet a következő cél. Oroszország már elkezdte megerősíteni az állásait a 2014-ben annektált területen.

2022. november 19., 09:49

Szerző:

Herszon felszabadítása után most a Krím-félsziget a cél. Az ottani hatóságok közölték, hogy Oroszország megerősítik állásait a 2014-ben bekebelezett területen – írta az Euronews.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Bloombergnek adott csütörtöki interjújában kijelentette, hogy addig nem kötnek békét az oroszokkal, ameddig nem foglalják vissza Donbaszt, valamint a még 2014-ben annektált Krím-félszigetet.

Eközben Ukrajnában országszerte több mint 10 millióan maradtak áram nélkül, köztük a frissen felszabadított Herszon lakosai is. A városban nincs víz, mindenki a kormány segélyére vár.

Ukrajna keleti részén továbbra is teljes erővel tart a háború. Az oroszok megpróbálják elfoglalni Bahmutot. A város bevétele kulcsfontosságú ahhoz, hogy utána az egész donyecki régiót az uralmuk alá vonják, még mielőtt beköszönt az igazán kemény tél.

A Krími hídat részben már felrobbantották

Október elején számoltunk be róla, hogy a Krími híd egy része beomlott és a vasúti pályán haladó tehervonat pedig ki is gyulladt miután robbanás történt a hídon.

Az incidens a Krími híd a Tamany-félsziget felőli útszakaszán történt. A hídon a járműforgalmat leállították, csakúgy mint a Moszkvából és Szentpétervárról Szimferopolba tartó legközelebbi vonatokat. Megkezdődött a kompforgalom újraindítsának előkészítése a Kercsi-szorosba. Az oroszok az ukránokat vádolták meg a támadással.

(Kiemelt kép: Az ukrán hadsereg egy harckocsi egysége halad a herszoni frontvonal felé 2022. november 18-án. Fotó: BULENT KILIC / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.