A koszovói elnök el tudja képzelni új választások kiírását a szerbek lakta területeken

Koszovóban új választásokhoz vezethetnek a többségében szerbek lakta északi területeken kitört erőszakos tiltakozások, ha a választópolgárok 20 százaléka ezt kéri.

2023. június 7., 16:25

Szerző:

Vjosa Osmani koszovói elnök szerdán, a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjújában közölte, ebben az esetben számítana a szerbek részvételére, hiszen – szavai szerint – az ő kezdeményezésükről lenne szó.

Az előző választásokat a szerb lakosság bojkottálta – a részvételi arány mindössze 3,5 százalék volt –, az eredményét, vagyis az albán polgármesterek hivatalba léptetését viszont zavargásokhoz vezető, heves tiltakozással fogadta.

Vjosa Osmani szerint a polgármestereknek a szavazók petíciójának következtében történő visszahívása egyfajta népszavazásnak, népakaratnak volna tekinthető, ami lehetővé tenné a második polgármester-választás kiírását. Úgy vélte, mindez pár hónapon belül lebonyolítható lenne.

Aleksandar Vucic szerb elnököt az interjúban Osmani „drámakirálynak” nevezte, aki igyekszik nagy drámát kerekíteni a dolgokból, de „nincs ötlete arra, hogy miként lehetne a térség békéjéhez és stabilitásához hozzájárulni”.

A közelmúltbéli erőszakos cselekmények miatt a NATO úgy döntött, hogy legkevesebb 700 fővel megerősíti helyi békefenntartó erejét Koszovóban (KFOR). Osmani kijelentette: szeretné, ha a NATO katonái addig maradnának ott, ameddig Koszovó maga is NATO-tag nem lesz. 

(Kiemelt kép: összecsapások a koszovói Zvecan városában a szerb tüntetők és a KFOR békefenntartói között 2023. május 29-én. Fotó: STR/AFP)