Koszovó: bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a miniszterelnökkel szemben

A koszovói ellenzéki pártok pénteken Albin Kurti miniszterelnököt hibáztatták a nyugati szövetségesekkel való kapcsolatok megromlásáért, és bizalmatlansági indítványt szorgalmaztak a kormány ellen.

2023. június 2., 20:41

Szerző:

A koszovói parlament pénteken ülést hívott össze a Koszovó északi részén kialakult feszültségek miatt. Memli Krasniqi, az ellenzéki Koszovói Demokrata Párt vezetője azt mondta Kurtinak, hogy a tűzzel játszik. Egyúttal azt kérdezte a kormányfőtől: megéri-e számára, hogy veszélyezteti Koszovó kapcsolatait legnagyobb szövetségeseivel?

Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, a Szövetség Koszovó Jövőjéért párt vezetője felszólította a képviselőket, hogy nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

„Vessünk véget ennek a bizalmatlanságnak, megaláztatásnak, hazugságnak és árulásnak. a Kurti-kormány elbocsátásával” – szorgalmazta.

Koszovóban azt követően vált feszültté a helyzet, hogy április 23-án négy szerb többségű észak-koszovói helységben előrehozott polgármester-választást tartottak, mert a települések vezetői novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak. A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választásokat, így a részvételi arány csupán 3,47 százalékos volt, és a leadott szavazatok alapján albán polgármesterek nyertek.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a múlt héten – a tiltakozások dacára – hivatalosan is beiktatta a polgármestereket, ami heves összecsapásokhoz és NATO-békefenntartók megsérüléséhez vezetett. A pristinai vezetést Washington és szövetségesei is bírálták, és az Egyesült Államok válaszul kizárta Koszovót egy NATO-hadgyakorlatból.

 

Az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozóján Franciaország és Németország felszólította a koszovói hatóságokat, hogy szervezzenek új választásokat a megosztott északi régióban.

(Kiemelt kép: a NATO által vezetett Koszovói Nemzetközi Katonai Misszió (KFOR) megerősítette a biztonsági intézkedéseket Zvecanban 2023. június 2-án. A szerbek kora reggel gyülekeztek a NATO vezette nemzetközi katonai szervezet által felállított biztonsági kordon előtt. Fotó: Erkin Keci / Anadolu Ügynökség via AFP)