Török katonák érkeztek Koszovóba

Kommandós zászlóalj érkezett Észak-Koszovóba megfékezni a zavargásokat. 

2023. június 5., 09:33

Szerző:

Kedden jelentette be a NATO, hogy további hétszáz katonát küld a koszovói zavargások megfékezésére, az Euronews feltételezései szerint egy katonai konvoj is épp a Koszovó felé tart a felszereléssel. A KFOR-csapatok létszáma a balkáni országban jelenleg 3800, ebből háromszázötven török.

A zavargások akkor tőrtek ki, amikor a koszovói szerbek által bojkottált önkormányzati választásokon győztes albán tisztviselők megpróbáltak bemenni hivatalaikba, a szerb tömegek pedig megakadályozták ezt – amint arról mi is beszámoltunk. A múlt héten az erőszakos összecsapások során nagyjából harminc KFOR-katona sérült meg, köztük több magyar is. 

(Kiemelt képünk: összecsapások a koszovói Zvecan városában a szerb tüntetők és a KFOR békefenntartói között 2023. május 29-én. Fotó: STR/AFP.)

Nagy port kavart a Bicskénél megállt vonat esete. A menetrend szerint közlekedő vonatot nem továbbította a mozdonyvezető. A MÁV közlése szerint ugyanakkor abszolút érthető volt a döntése, sőt, nem is tehetett mást. A vasúttársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.