Kína szabadon engedett két diplomatát, egyikük magyar származású

Három évig tartották őket börtönben kémkedés gyanúja miatt.

2021. szeptember 26., 14:59

Szerző:

Kína szabadon engedett két kanadai diplomatát, akiket több mint három évig tartottak börtönben kémkedés vádjval - közölt e a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau. Egyikük a magyar származású Michael Kovrig – írja az Euronews.

Michael Spavor kanadai diplomatát 2018-ban tartóztatták le, majd kémkedésért 11 év börtönre ítélték. Társa, a magyar származású Michale Kovrig esetében még ítélet sem született, így tartották fogva több mint ezer napig. A kémkedés vádját Kanada szerint koholt, a két diplomatát azért börtönözte be Kína, mert amerikai kérésre Kanada letartóztatta a Huawei észak-amerikai vezetőjét, a cégalapító Ren Csengfej lányát, Meng Wangcsut. Meng Wangcsut azzal vádolta az USA, hogy az amerikai Huawei vezetőjeként a szankciók ellenére üzletelt Iránnal.

Michael Kovrig családja a kommunista diktatúra elől menekült Kanadába, ő is ott született, de a 90-es években Magyarországra költözött. Akkor a Bankrupt nevű punkzenekar énekese volt, akik dalban álltak ki bebörtönzött barátjukért. 

A magyar államigazgatás egyszer sem nyilatkozott Michael Kovrigról. A direkt36 oknyomozó portálnak a külügy kérdésre azt írta, hogy őt a kínai hatóságok kizárólag kanadai állampolgárnak tekintik, ezért nem lehetett az ügyében magyar érdekvédelmi eljárást lefolytatni. Kanada egy 58 országból álló koalíciót hozott össze a túszdiplomácia elítélésére, Magyarország nem szerepelt a támogatók listáján. A külügy szerint erre nem volt szükség, mivel az Európai Unió már támogatta a nyilatkozatot, amelynek Magyarország is a tagja.

(Kiemelt kép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megöleli Michael Kovrig volt diplomatát, miután Kovrig és Michael Spavor üzletember (a képen nem látható) megérkezett Calgaryba 2021. szeptember 25-én, miután a Kínában fogva tartott két kanadait szabadon bocsátották. A két férfit 2018. december 10-én fogták el Kínában, néhány nappal azt követően, hogy Vancouverben a kanadai hatóságok őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, a cégalapító lányát. Calgary, 2021. szeptember 25. MTI/AP/CTV)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.