Lelepleztek egy orosz kémet Németországban, a kémelhárítás kongatja a vészharangot

Kémkedés vádjával őrizetbe vették az egyik német egyetem orosz munkatársát, a gyanú szerint a felsőoktatási intézménnyel kapcsolatos információkat továbbított az orosz hírszerzési szolgálatnak – közölte a karlsruhei német szövetségi ügyészség hétfőn.

2021. június 21., 20:56

Szerző:

A gyanúsítottat pénteken fogták el és időközben vizsgálati őrizetbe helyezték. Lakhelyét és irodáját átkutatták. A vádhatóság ugyan nem közölte, melyik egyetemről van szó, de a dpa német hírügynökség értesülései szerint az Augsburgi Egyetemről. A felsőoktatási intézmény is megerősítette, hogy az egyik munkatársáról van szó.

A 29 éves férfi a német nyomozóhatóságok szerint tudományos munkatárs volt az egyik természettudományi-műszaki tanszéken. 2020 októberétől legalább három alkalommal találkozott az orosz hírszerzés egyik tagjával. Két találkozón pénzt fogadott el „az egyetem körébe tartozó” információkért cserébe.

Az egyetem közölte a férfi kutatási területét. A t-online hírportálja szerint a gépészmérnöki doktorandusz hibrid könnyűszerkezeti építőanyagok témájában kutatott. A tanszék együttműködést is kínál ipari vállalatokkal.

A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal szerint a kémkedés szintje Németországban mostanra már eléri a hidegháborúban tapasztalt mértéket. Thomas Haldenwang, a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője tavaly nyáron a német szövetségi parlamentben arról beszélt, hogy Németország célpont az orosz, iráni, kínai és török hírszerzés számára is. Mint mondta, az ügynökök nemcsak a kibertérben, de a valós világban is azon vannak, hogy bizalmas értesülésekhez jussanak.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Sergei Naryshkin, az orosz hírszerzés vezetője, fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.