Kijevben is a nők elleni erőszak ellen tüntettek

Közel kétezren tüntettek hétfőn, a nemzetközi nőnapon Kijevben. A demonstrálók azt követelték, hogy az ukrán parlament ratifikálja az elsősorban a nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezményt.

2021. március 8., 21:16

Szerző:

 A tüntetők - többségükben nők - jelentős rendőri biztosítás mellett vonultak a főváros egyik központi teréről a történelmi városrészre. A nők "Követeljük az isztambuli egyezmény ratifikálását!", "Nem a családi erőszakra", illetve "Allergiás vagyok a patriarchátusra" feliratú transzparenseket tartottak a kezükben.

A szervezők felhívták a figyelmet a koronavírus-világjárványnak a nőkre gyakorolt rendkívül súlyos hatására. Ukrajnában az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a szociális szolgáltatások alkalmazottainak többsége nő.

Az ukrán nők kétharmada állította, hogy 15 éves kora óta volt már lelki vagy fizikai erőszak áldozata az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2019-ben végzett felmérése szerint.

 Ukrajna 2011-ben aláírta, de soha nem ratifikálta az isztambuli egyezményt. Szakosított civil szervezetek szerint Ukrajnában vannak hatályos törvények a családi erőszak áldozatainak a védelmére, de egyrészt hiányosak, másrészt ritkán alkalmazzák őket, így az ilyen bűncselekmények elkövetőinek többségét felmentik.

A nők tüntetésével egyidejűleg többtucatnyi radikális jobboldali aktivista  demonstrált az egyezmény ellen. Két férfi megpróbált rátámadni a menetre, de a rendőrök előállították őket.

 (Kiemelt kép: EPA/SERGEY DOLZHENKO)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.