Zelenszkij: egyre intenzívebben támadnak az orosz katonák

Az ukrán elnök szerint megszaporodtak az orosz rohamok az ukrajnai frontokon, de a katonák tartják az állásaikat.

2023. november 14., 19:19

Szerző:

Ukrán katonai jelentések szerint jelentősen megnövekedett az orosz csapatok rohamainak száma az ukrajnai frontvonalakon – közölte Volodimir Zelenszkij a Telegramon. Az államfő kifejtette, hogy különösen súlyos a helyzet a Donyeck megyei Avgyijivkánál, és a harkivi régióban lévő Kupjanszknál. Hangsúlyozta egyúttal, hogy az ukrán katonák tartják állásaikat, és folyamatosan támadó hadműveleteket kezdeményeznek.

Zelenszkij szavai szerint Oroszország ezen felül bosszút próbál állni az ukrán erők által visszavett déli Herszon városon, amelyet folyamatosan ágyúz, anélkül, hogy ebből katonai haszna származna.

Az elnök ismételten leszögezte, hogy az Ukrajna által létesített fekete-tengeri gabonafolyosó, az orosz támadások ellenére továbbra is működik. Mostanra a folyosón áthaladt szállítmányok összsúlya elérte a négymillió tonnát, és a „pozitív dinamika változatlan”.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője egy egyesült államokbeli rendezvényen azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás folytatódik, és az ukrán fegyveres erők „megvetették a lábukat" Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó orosz megszállás alatti bal partján.

Megtalálták Vakulenko gyilkosát

Az ukrán főügyészség hivatalos honlapján arról számolt be, hogy azonosították azt az orosz oldalon harcoló két katonát, akik részt vettek Volodimir Vakulenko ukrán gyermekíró lelövésében és további három ember meggyilkolásában a harkivi régió megszállása során. Mindkét gyanúsított luhanszki származású. Az írót 2022 márciusában ejtették fogságba 14 éves fiával együtt, és agyonlőtték. Halálára csak tavaly novemberben derült fény.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók közléseiből készített keddi összefoglalójában azt emelte ki, hogy hétfőn az orosz erők támadásai következtében három helyi lakos vesztette életét és tizenöten, köztük egy gyermek is megsebesült Herszon megyében, a donyecki régióban pedig három helyi lakos sebesült meg.

Andrij Rajkovics, az ország középső részében lévő kirovohradi régió kormányzója arról adott hírt, hogy az ukrán erők reggel megsemmisítettek egy orosz rakétát.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében közölte, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 920-szal 313 470-ra nőtt. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellet nyolc orosz harckocsit, húsz tüzérségi rendszert és 15 drónt.

(Kiemelt kép: Tobias SCHWARZ / AFP)