„Vigyenek el minket az unokáink helyett” – kiabálták izraeli nagymamák a határon

Motorral hajtottak a határra izraeli nagyszülők azt követelve, hogy cseréljék ki őket a túszul ejtett unokáikra. 

2023. november 17., 17:18

Szerző:

Kilenc izraeli nagyszülő, akinek Gázába hurcolták az unokáját, motorral a Gázai övezet határára hajtott csütörtökön, és azt követelte, hogy cseréljék ki őket unokáikra.

„Vigyenek el minket az unokáink helyett”

– kiabálták. 

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a túszok minél előbb hazatérhessenek. Mi, öregek készek vagyunk megfizetni visszatérésük árát”

– mondta az egyik nagyapa. Elmondták: azért jöttek motorral a határra, mert a Hamász terroristái is így rabolták el az unokáikat. 

A 87 éves, Tel-Avivból érkezett Debora Lesem elmondta, hogy ruháival és gyógyszereivel teli csomaggal jött, hogy kicseréljék őt elrabolt unokájára, a 23 éves Roni Lesemre.

(Kiemelt képünk: A Gázai övezet és Izrael határát jelző kerítés látképe, Gázavárostól keletre 2021. december 8-án. Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.