Iskolákat kellet bezárni Új-Zélandon pokolgépes fenyegetések miatt

Pokolgépes fenyegetések miatt bezártak 13 iskolát csütörtökön Új-Zélandon – közölte a helyi iskolaigazgatók érdekképviselete.

2022. július 28., 14:27

Szerző:

A szervezet vezetője, Cherie Taylor-Patel felvette a kapcsolatot a közoktatási minisztériummal, amely szerint külföldről irányított szoftvertámadásról lehet szó. Az új-zélandi rendőrség nyomozást indított, de egyelőre nem tart komoly biztonsági kockázattól. Egyik iskolában sem találtak robbanószerkezeteket.

Már előző nap is fenyegető telefonhívásokat kapott négy iskola az ország északi részében, ezek egyértelműen vaklármának bizonyultak. Simon Feltham, a Tasmania régiót irányító rendőrfőnök a nyomozás részleteiről csak annyit árult el, hogy két fiatal kihallgatása folyamatban van egy leánykollégiumot ért fenyegetés kapcsán.

A térségben nem ez az első eset, hogy iskolákat értek robbantásos fenyegetések: 2016-ban Új-Zélandon kívül ausztrál iskolák is kaptak ilyen hívásokat, 2018-ban pedig Izraelben fogtak el és ítéltek börtönbüntetésre egy izraeli-amerikai kettős állampolgárt. A férfi 10 évet kapott, miután bizonyítást nyert, hogy összesen mintegy 2 ezer fenyegetőző hívást küldött iskoláknak Ausztrálián és Új-Zélandon kívül Észak-Amerikában, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Dániában is.

(Kiemelt képünk: Iskolás gyerekek Christchurchben, Új-Zélandon. Fotó: Korobeinikov Dmitrij / Szputnyik / Szputnyik via AFP)

Tegnap 21:48

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.